Cum să treceți un interviu de angajare
Un interviu este o tranzacție. Compania oferă bani și sarcini, iar tu îți vinzi timpul și abilitățile.

I-am întrebat pe recrutorii companiilor și am întocmit o listă de întrebări importante pentru interviu. Tipăriți lista de verificare și pregătiți-vă în consecință, astfel încât să nu aveți emoții în timpul întâlnirii.
Înainte de interviu:
Gândiți-vă la problemele organizaționale
1
Cunoașteți data și ora interviului.
2
Înțelegeți ce se va discuta. Faceți cunoștință cu managerul de competențe sau vă întâlniți personal fizic.
În oficiu:
1
Aveți adresa oficiului
2
Știți cât timp durează până ajungeți la destinație pentru a nu întârzia
3
Aveți datele de contact al persoanei care vă va întâlni
4
Cunoașteți dresscode-ul companiei
Online:
1
Știți pe ce platformă va avea loc meeting-ul (Zoom, Webex)
2
Aveți deja un cont pe acea platformă
3
Camera web și microfonul funcționează
4
Aveți un spațiu liniștit unde nu veți fi deranjat
Aflați informații despre companie

Cunoașteți cu ce se ocupă compania și care este scopul principal al acesteia.

Înțelegeți dacă împărtășiți viziunea companiei și spuneți recrutorului indiferent dacă este sau nu ceva care vă pasionează.

Aflați cele mai recente știri despre companie.

"Simțiți" produsele companiei în calitate de client. Gândiți-vă la ce îmbunătățiri puteți oferi în calitate de profesionist.

Înțelegeți nivelul de salarizare.

Faceți cercetări cu privire la cât de mult oferă compania respectivă altor profesioniști, așa că nu sunt ieftine.

Să știți cine va ține interviurile.

Găsiți contactele de social media ale recrutorului și managerului, cercetați conturile acestora și veți ști cu cine veți vorbi. E în regulă.
Răspundeți din timp la cele mai frecvente întrebări ale recrutorilor
Cu siguranță vi se vor pune unele dintre aceste întrebări și este mai bine să aveți deja răspunsurile în minte. Altfel, veți fi confuzi, veți tăcea mult timp, veți deveni nervoși și probabil veți primi ceva de genul "Uh....". Știți, cum ar fi...".

- De ce sunteți interesat de această companie și de acest post?

- Ce este important pentru tine la locul de muncă și cu ce nu poți trăi?

- De ce căutați un loc de muncă?

- Povestiți-mi despre ultimul dvs. loc de muncă și motivele pentru care ați plecat. Nu fiți negativist, chiar dacă nu v-ați despărțit prea bine de ultimul angajator.

- Care sunt rezultatele muncii dumneavoastră de care sunteți mândru?
Dați exemple de cum a fost la început și ce au realizat datorită dumneavoastră. Dacă ați lucrat în echipă, spuneți acest lucru, nu vă asumați meritele.

- Care sunt punctele dvs. slabe?
Răspunsul ingenios "Îmi iubesc prea mult munca" nu este de obicei acceptat. Răspundeți serios. Toată lumea are defecte. Gândește-te la ceea ce ți-a fost greu să faci la locurile de muncă anterioare. De exemplu, vă asumați toate sarcinile și nu delegați. Sau vă este greu să vă concentrați dimineața și lucrați mai bine seara.

- Ce faceți dacă nu aveți cunoștințe? Cum vă dezvoltați?
Dacă credeți că trebuie să învățați și să dezvoltați totul la locul de muncă - probleme.
Este timpul să reconsideri această poziție și să te pregătești pentru autodepășire.

- Cum puteți adăuga valoare companiei?
Vorbiți despre aptitudinile speciale sau experiențele anterioare pe care le puteți aduce în noua poziție. De exemplu, scrieți rapid la calculator și folosiți metoda "blind" și puteți antrena angajații neperformanți.

- Care sunt așteptările dvs. salariale?
Numiți un interval de sume în care cifra minimă reprezintă un salariu confortabil pentru dumneavoastră. Dacă recrutorul se târguiește, reduceți prețul. Sunt șanse ca amândoi să vă opriți la mijloc. Toată lumea câștigă.

- Cum vă vedeți peste un an, trei, cinci ani?
Da, asta e încă întrebarea. Este util să înțelegeți mentalitatea candidatului: doriți să stați liniștit până când viața se va îmbunătăți sau intenționați să vă dezvoltați ca profesionist.

- Când puteți merge la muncă?
Gândiți-vă din timp la momentul în care veți părăsi actualul loc de muncă și dacă aveți nevoie de timp liber. Sau dacă stați degeaba și puteți ieși în zilele următoare.

-Cine vă poate recomanda?
Pregătiți contactele unor foști colegi sau formatori care vă pot recomanda ca profesionist. Spuneți-le dinainte că sunteți în căutarea unui loc de muncă. Întrebați dacă puteți transmite contactele dvs. și, dacă vi se cere, dați-le angajatorului.
Pregătiți întrebările pentru recrutor
Atunci când puneți întrebări la interviu, controlați situația și arătați implicare și interes. Nu ezitați să întrebați despre sarcini, bani și perspective de carieră în cadrul companiei. Fiți clar cu privire la termeni încă de la început - veți înțelege unde mergeți, ce se așteaptă de la dumneavoastră și ce aveți de câștigat.

- Care sunt scopurile, planurile și obiectivele companiei și ale departamentului meu?

Dacă nu aveți obiective clare, este posibil să vă fie greu să lucrați. Vi se va cere să faceți "nu știu ce".

- În ce fel de echipă aș lucra?
Câte persoane, cine este responsabil, cui îi vei raporta?

- De ce caută o persoană pentru acest post?
Compania se poate dezvolta și își poate mări personalul - acesta este un lucru bun. Sau poate că fostul angajat a demisionat de curând, iar în fața lui se află un altul, și încă unul, și încă unul. Dacă există fluctuație de personal pe post, fugiți.

- Cum recrutează angajații: la personal, conform Codului Muncii? Cum se plătesc salariile: pe un card?
Uneori, companiile îți spun abia în ultima clipă că înregistrează angajații conform unui contract de muncă, fără să existe o evidență la codul muncii, sau că plătesc salariile în plic, evitând astfel plata impozitelor. Nu este de încredere și nu vă va proteja în caz de probleme.

Există o perioadă de probă? Cât durează și care sunt condițiile?
Acest lucru este important. Uneori, companiile te pun în perioada de probă, dar nu specifică ce trebuie să faci pentru a o încheia. De fapt, nu au voie să o închidă din orice motiv și să vă concedieze în aceeași zi: puteți face acest lucru în perioada de probă.
Nu întârziați
Când întârzii, devii nervos, grăbit și agitat. De asemenea, veți sta la interviu cu respirația îngreunată, fața roșie și transpirație pe frunte. Emoția la pătrat. În general, este nepoliticos și strică prima impresie.

Nu mințiți.
Fiți sincer cu privire la experiența dumneavoastră, nu înfrumusețați
și nu-ți asuma meritele pentru ceea ce ai făcut. Ar putea funcționa pentru un interviu de angajare, dar la locul de muncă trebuie să o faci pe bune. Vei avea probleme, și asta e păcat. Dacă nu știți sau nu știți cum să o faceți, spuneți-o. Sau dați un exemplu dintr-un domeniu conex pentru a arăta cum gândiți despre el. Companiile sunt, de obicei, de acord cu asta și vă ajută să vă îmbunătățiți cunoștințele.

Nu arătați că sunteți în nevoie
Nu spuneți că vă căutați un loc de muncă pentru că aveți nevoie de bani, că sunteți falit acum, că trebuie să plătiți ipoteca, că sunteți divorțat. Vă puneți într-o poziție de slăbiciune și este mai ușor pentru angajator să vă supună unor condiții care vă sunt dezavantajoase.

Puneți telefonul la modul silențios.
Notificările vă distrag atenția. Și este un semn de lipsă de respect.
Răspundeți politicos și calm. Chiar dacă sunteți enervat de întrebări sau supărat în mod deliberat. Uneori, recrutorii organizează intenționat interviuri stresante. Și uneori pur și simplu nu vă înțelegeți.

Fiți dvs. însuți
Nu încercați să vă integrați în echipă și să vă faceți să păreți mai bun. Dacă compania vă vede imediat trăsăturile de personalitate și toți sunt de acord - nu veți avea probleme la locul de muncă. E mișto să fii acceptat pentru toate trăsăturile tale!

Aflați data la care veți fi intervievat.
Nu plecați de la un interviu până când nu discutați un plan de acțiune clar și un termen limită. Nu ezitați să vă reamintiți după interviu dacă nu vi s-a răspuns la timp. Este în regulă.
Dacă sunteți respins, cereți feedback despre dumneavoastră: vă va ajuta să vă dezvoltați în continuare.
Cum să vă negociați salariu