Cum să găsiți timp pentru a studia chiar și cu cel mai încărcat program
5 hoți de timp: găsiți, prindeți și distrugeți
Timpul este o resursă la fel ca și banii și poate fi furat. Numai că nu de hoții de buzunare, ci de obiceiurile pe care le aveți. De exemplu, răsfoind fluxul de social media în loc să urmăriți o nouă lecție la un curs. Să vă acordați 30 de minute, nu o oră, pentru a vă pregăti dimineața. Am adunat topurile celor mai mari hoți de timp și ne-am gândit deja cum să le eliminăm.

Social media

Instagram pare să dureze câteva minute: dați click pe povești, dați like la câteva fotografii din feed și închideți-l. De fapt, doar Instagram ne fură în medie șapte ore pe săptămână. Și apoi mai sunt pisicile tiktok, interviurile de pe youtube - și o duzină de ore ce nu duc nicăieri.

Dacă nu credeți că este vorba despre dvs., analizați următoarea sarcină.

Task:

Activați timpul de utilizare a ecranului dacă aveți un iPhone. Sau deschideți statisticile privind timpul petrecut în fața ecranului pe androidul dvs. la "Screen Time" sau "Digital Wellbeing".
Instrucțiuni despre cum să urmăriți timpul petrecut în fața ecranului pe iOS

Instrucțiuni despre cum să urmăriți timpul petrecut în fața ecranului pe Android

Acolo veți vedea cât timp pe săptămână este petrecut pe social media și pe aplicații. Și nu uitați să adăugați și orele petrecute la calculator și în fața televizorului.

Pentru a învinge acest obicei:

1. Includeți limite. Atunci când depășiți limita, pe ecran va apărea un avertisment. Limitele sunt activate în cadrul aplicațiilor sau în setările generale ale smartphone-ului.

Instrucțiuni privind modul de activare a limitei pe iOS

Instrucțiuni privind modul de activare a limitei pe Android

2.Dezinstalați aplicațiile care consumă timp. La început, din obișnuință, veți deschide telefonul și pe ecran nu veți găsi pe cele cunsocute și potrivite. Apoi vă veți reorganiza: în loc de social media, veți deschide un reader sau o aplicație de studiu. Creierul caută mereu ceva cu care să se ocupe. Oferiți-iceva de făcut care să vă ducă acolo unde doriți să ajungeți.

Activități secundare

Atunci când studiați sau vă combinați studiile cu munca și familia, trebuie făcute anumite compromisuri. Probabil că mersul la sala de sport în fiecare zi nu este o opțiune și nici nu este o opțiune să vă ocupați de un hobby preferat. La început, se pare că va trebui să renunțați la toate plăcerile. Dar nu este așa.

Exercițiile zilnice pot fi înlocuite cu ușurință cu exerciții fizice de trei ori pe săptămână, iar hobby-urile pot fi pur și simplu puse în așteptare. Acum vă investiți timpul într-un viitor cu un salariu ridicat și o creștere constantă. În acest viitor, nu mai trebuie să lucrați opt ore și să vă angajați part time, să aveți timp să faceți curat în apartament și să vă gătiți mâncare pentru o săptămână.

Acolo, puteți comanda o livrare sau puteți lua masa în oraș, menajera vă ajută să păstrați ordinea și aveți și mai mult timp liber pentru hobby-urile dumneavoastră. Dacă aveți un salariu mare, vă puteți înscrie la lecții de canto sau vă puteți cumpăra o chitară mai bună. Merită pentru o vreme.

Principiul prioritizării: spuneți "da" într-un caz și zeci de "nu" în restul cazurilor
Procrastinarea
Amânați atunci când lăsați lucrurile importante pentru mai târziu și le înlocuiți cu altele mai puțin importante. De exemplu, ștergerea fotografiilor din galeria smartphone-ului în loc să vă faceți temele. Sau să citești un articol despre cum să începi să scrii un raport în loc să îl scrii.

Este în regulă să vă fie frică de o sarcină mare sau să vă faceți griji că nu veți reuși. Dar înlocuirea unui lucru cu altul este dăunătoare pentru eficiența dumneavoastră.

3 moduri de a scăpa de amânare

1.Făceți-vă timp pentru un singur lucru și nu-l aglomerați cu nimic.

De exemplu, vă rezervați o oră și jumătate pentru teme. În acest timp, vă faceți doar temele și nimic altceva.
Cum: dezactivați notificările și sunetul de pe telefon și așezați-vă la birou.
Puteți: să vă uitați la un punct și să vă "prostiți", să mâzgăliți pe o foaie de hârtie, să vă dezlipiți scamele de pe haine.
Nu puteți: să ridicați telefonul, să deschideți o rețea de socializare în următoarea filă a browserului, să spelați vasele, să ștergi praful, să gătiți sau să vorbiți cu familia dvs.
După 20 de minute, cu siguranță vă veți plictisi și veți trece la treabă.

2.Învățați "metoda pomodoro".

În anii 1980, această tehnică a fost inventată de studentul Francesco Cirillo. A vrut să-și facă temele mai repede, așa că a împărțit toate temele în blocuri mici. Pentru a face acest lucru, el a luat un cronometru de bucătărie (în formă de roșie - de unde și numele tehnicii) pentru a se putea controla.

Cum se repetă tehnica:

1. Faceți o listă cu sarcinile pe care intenționați să le îndepliniți.
2. Setați cronometrul pentru 25 de minute și în acest timp îndepliniți doar sarcina respectivă.
3. Când timpul a expirat, luați o pauză de 5-10 minute.
4. Repetați ciclul de 4 ori și faceți o pauză mai lungă, de 15-20 de minute.

În acest timp, vă puteți turna un ceai, vă puteți uita pe fereastră, puteți lua o gustare și vă puteți întinde. Apoi întoarceți-vă la muncă. În acest fel, vă puteți concentra asupra sarcinii de lucru și nu veți fi suprasolicitați.

La sfârșitul instrucțiunilor, căutați o selecție de aplicații utile - inclusiv una pentru "metoda roșiilor :)".

3.Formularea clară a sarcinii

Sarcină neclară: Trebuie să aflu cum să fac un raport mai rapid.
O sarcină clară: voi cere supervizorului șabloane sau exemple de rapoarte gata făcute.

Principiile principale ale unei sarcini clare sunt:

✔ începe cu un verb;
✔ descrierea este de așa natură încât este mai ușor să începi decât să tergiversezi;
✔ cât mai aproape de obiectiv.
Haos
Dacă cunoașteți sentimentul de a face ceva util toată ziua, dar fără să vă dați seama ce anume - este timpul să vă planificați timpul. Nu doar să vă treziți, să mergeți la muncă și să plecați acasă. Dar pentru a ține evidența timpului petrecut în activitățile zilnice. Unde se scurge timpul și unde rămâne (și îl umpli cu social media).

Așadar, să înțelegem elementele de bază ale planificării.

Instrumente de planificare

Calendarul Google - adăugați aici sarcini și activități, evidențiați-le cu blocuri de timp de culori diferite. Setați notificări pentru a nu uita de o sarcină. Partajați-vă calendarul cu colegii și prietenii.

Phone Notes - Păstrați o listă de lucruri de făcut cu liste de verificare pe care le puteți bifa și marca ca fiind realizate.

Planificator săptămânal - Dacă vă place să scrieți de mână, achiziționați un planificator care vă permite să vă faceți un bilanț al întregii săptămâni și să vă organizați sarcinile zi de zi - la fel ca un jurnal școlar.

O foaie de hârtie A4 pe care să vă notați gândurile, sarcinile zilnice și termenele limită.

Reguli pentru o planificare adecvată
Acesta este "bugetul" dumneavoastră anual, lunar, săptămânal și zilnic. Nici mai mult, nici mai puțin.

2. Planifică-ți timpul liber

O greșeală majoră de planificare este să sacrifici somnul, pauzele și zilele libere. Așadar, în orice plan pentru o zi, includeți opt ore de somn, pauze de 15 minute după fiecare oră și jumătate de activitate concentrată și cel puțin o zi liberă fără nimic de făcut. Instrucțiunile vor să se închidă: sarcina este imposibilă. Ne-am prins. Începeți cu puțin.

Setați alarme la fiecare oră și jumătate cu titluri: "Ieșiți din fața ecranului", "Mișcați-vă", "Beți apă". Lăsați pauza să fie de cinci minute la început și nu ajungeți întotdeauna să o respectați. Principalul lucru este să încerci să te ții de ea.
Somnul și odihna ajută la refacerea energiei și la o mai bună utilizare a bugetului de timp alocat, cu mai puțină anxietate și stres.

Nu trebuie să vă odihniți două zile. Cel mai important, lăsați o perioadă limitată de timp în weekend pentru studiu. De exemplu, încercați să vă faceți toate temele în patru ore sâmbăta. Apoi, veți avea încă o jumătate de zi sâmbătă și restul zilei de duminică pentru a face acest lucru.
Nu vreți nici să vă luați liber tot weekendul. Nu vă veți odihni suficient și oricum veți avea impresia că nu aveți timp pentru nimic.

Cum să vă reduceți studiul în weekend: împarțiți sarcinile mari în sarcini mai mici. De exemplu, creați prima sarcină în Jira. De îndată ce se deschide lecția, urmăriți-o. La micul dejun sau la metrou, nu contează. Apoi creați prima carte. Nu o umpleți cu nimic, lăsați-o pentru weekend. În acest fel, sâmbătă veți avea un șablon pregătit și o înțelegere a sarcinii, iar tot ce trebuie să faceți este să îl completați.

3. Fiți realist în ceea ce privește timpul dumneavoastră.

De exemplu, întârziați în fiecare zi cu copilul dvs.la grădiniță pentru că îi ia mult timp să se pregătească și este distras. Ați putea să vă certați și să continuați să vă faceți griji că planurile sunt ruinate. Sau puteți să porniți un cronometru și să cronometrați cât timp îi ia copilului dumneavoastră să se spele pe dinți. Cât timp îți ia să îl îmbrăcați și să-i explicați de ce trebuie să meargă la grădiniță.

Veți fi surprinși când veți vedea rezultatele. Acum știți sigur că douăzeci de minute nu sunt suficiente și că este nevoie de o oră. Acum îl veți trezi mai devreme pe copil sau veți pregăti un mic dejun mai ușor pentru a economisi timp.

Estimarea lucrurilor în ore și minute este la fel de utilă ca și estimarea cheltuielilor într-o aplicație. Este mai ușor să vă calculați "bugetul" pentru o zi, o săptămână și o lună.
Un obiectiv abstract

În timpul formării profesionale, stabiliți-vă obiectivul corect. Aceasta este singura cale de a ajunge acolo.

Bonus: o selecție de cărți, servicii și aplicații.
Jim Collins' Great by Choice
O carte scurtă care îți spune într-un limbaj simplu cum să-ți atingi obiectivele. Veți înțelege de ce disciplina este atât de importantă. Cel mai important, vei fi inspirat să faci lucruri mărețe!

Todoist

Aplicația pentru iPhone și Android. De asemenea, funcționează și în browser. În aplicație puteți împărți toate sarcinile în proiecte și planifica sarcini în cadrul acestora, puteți bifa căsuțele pentru ceea ce ați făcut și reprograma.
Pentru fiecare sarcină primești puncte și crești în nivel. Versiunea gratuită este suficientă pentru a prelua controlul asupra studiilor dumneavoastră.

Aplicații pentru "metoda roșiilor"

Cum să alegeți o școală onlinei