Cum să găsiți bani pentru formarea dvs. profesională
În ce constă costul educației?

Nu este atât de evident. Costul formării este alcătuit din două componente: taxa de curs și - atenție - costul vieții în timpul formării.

În timp ce o persoană învață o nouă profesie, cel mai probabil nu lucrează: este dificil de combinat studiile și un job full time. Dar să mănânci ceva, să locuiești undeva, să te întâlnești cu prietenii - acesta este costul vieții în timpul studiilor.

De exemplu, dacă o persoană cheltuiește în medie 1500 de lei în fiecare lună pe mâncare, asta înseamnă 4500 de lei pentru trei luni de studiu. Și asta doar pentru mâncare.

Adăugați închirierea unei camere de la o bunică singură sau plata utilităților în apartamentul pentru 700 de lei pe lună. Pentru trei luni de școlarizare, plus încă 2100.

Și încă 300 de lei pe lună pentru cheltuieli diverse: să ia o cafea la prânz, să cumpere șampon sau să meargă să vadă noul film Marvel. În trei luni, asta înseamnă 900 de lei.

Adunați: 4500 lei pentru mâncare + 2100 pentru chiria camerei + 900 pentru cheltuieli personale = minimum 7500 lei pentru trei luni de studiu.

Să găsiți 7500 lei fără un loc de muncă este destul de dificil. De aceea, este important să luați în considerare costul vieții. Dar să mergem în ordine. De unde să găsiți bani pentru a vă plăti cursurile de formare profesională?
Există milioane de moduri de a găsi bani: de la cele mai ridicole aventuri la trucuri inteligente. Dar ne vom concentra pe cele adecvate și sigure.

★ Obțineți un împrumut de la o bancă

Avantajul unui împrumut este că puteți cumpăra un curs chiar dacă nu aveți bani proprii. Înveți, câștigi, plătești împrumutul - super!
Dar banii au un cost. Banca solicită o anumită rată a dobânzii pentru utilizarea banilor. Și cu cât îl folosiți mai mult timp, cu atât plătiți mai mult. Acesta este modul în care băncile fac bani.

Ce trebuie să facieți pentru a obține aprobarea pentru un împrumut

Băncile analizează dacă o persoană va fi capabilă să ramburseze împrumutul. Pe baza acestor informații, am alcătuit recomandări care vor crește șansele de a fi aprobat pentru un împrumut.

Lucrează oficial. Este mai fiabil pentru bancă să aibă un familist cu un salariu stabil decât un tip cu slujbe neoficiale cu jumătate de normă.
Să aibă mai puține datorii. Gradul de îndatorare reprezintă numărul de credite și rate pe care le plătiți în prezent. Dacă dați mai mult de 30 % din salariu doar pentru datorii, banca poate refuza cererea de împrumut pentru a nu-și asuma riscul.

Luați-vă diploma universitară. Da, da! Unele bănci întreabă dacă o persoană are studii superioare finalizate.

Găsiți o bancă care acordă împrumuturi pentru grupul dumneavoastră de vârstă. Unele bănci nu vor aproba un împrumut pentru tinerii profesioniști, în timp ce altele, dimpotrivă, creează oferte speciale pentru aceștia.

Arătați îngrijit, comunicați politicos. Factorul uman: o persoană mai ordonată, mai calmă și mai sensibilă are mai multe șanse să obțină un împrumut decât o persoană grosolană și îmbrăcată murdar.

★ Solicitarea de bani de la rude sau prieteni

Să le cereți ajutor rudelor sau celor apropiați este normal. Mai ales pentru taxele de școlarizare. Principalul lucru este să cereți în modul corect.

Justificați de ce aveți nevoie de o astfel de sumă. Vorbiți-le despre motivația dvs, despre planurile pe care le aveți, despre locul unde veți studia. Familia dvs. ar trebui să știe totul, astfel încât să aibă încredere în acest demers.

Vorbiți despre profesie: este căutată, ce veți face, de ce este mai bună decât cea de la locul de muncă anterior.
Arătați-le clar că investesc, nu doar dau bani. Elaborați un plan care să arate clar din ce lună și cât veți plăti înapoi.
Cum ar putea arăta o cerere în practică:

"Mamă, tată, puteți să-mi împrumutați, vă rog, 4000 lei ca să învăț? Vreau să îmi schimb locul de muncă pentru a câștiga mai mult și a trăi normal. Vreau să studiez timp de jumătate de an la Skillbrain, care este o școală online. Recenzile sunt bune, iar un prieten de-al meu a studiat acolo. El spune că e în regulă. Mentorii sunt competenți, ne ajută întotdeauna. Iar profesia mea este cea de programator. Voi face site-uri web, aplicații și programe de toate felurile. Mamă, aplicația ta de fitness - din punct de vedere tehnic a fost realizată de programatori. Și navigatorul tău, tata, tot de către ei a fost dezvoltat. Îmi plac foarte mult lucrurile astea. Am mai fost la cursuri intensive gratuite și înainte, merge foarte bine. Aceasta va fi o investiție! Nu aruncați banii, ci îî investiți în mine și cariera mea. O să învăț, o să mă angajez la o companie și o să primesc salariu peste medie în fiecare lună. Pot chiar să fac un plan în care să vă arăt cum și când vă voi plăti înapoi. Ce spuneți?"
Cum să trăiți mai ieftin

Vă reamintim: costul taxelor de școlarizare este format din valoarea cursului și din suma pe care o veți cheltui pentru cheltuielile de trai în timpul studiilor. În această secțiune, modalități de a cheltui mai puțin.

★ Închiriați mai degrabă decât să cumpărați un laptop dacă nu aveți unul

Scopul dumneavoastră este să mențineți costul vieții cât mai scăzut posibil în timp ce studiați. Iar dacă vă cumpărați un laptop de la 700 Euro până la 1000, vă va crește deja costul existenței la început. De aceea, este mai bine să "repartizați" suma: închiriați un laptop.

De exemplu, închirierea unui laptop HP timp de un an este de 1500 lei, mult mai ieftin decât cumpărarea propriului laptop. În plus, chiria se plătește lunar - este de doar 120 de lei pe lună.
Ce altceva trebuie să căutați atunci când alegeți un laptop pentru studiu:

- 8 GB de RAM sunt suficienți pentru aproape orice sarcină;
- un hard disk cu mai mult de 250 GB de memorie nu este necesar: probabil că nici nu veți umple atât de mult;
- O placă grafică nu este importantă decât dacă intenționați să editați fotografii de înaltă rezoluție, să editați videoclipuri sau să vă jucați jocuri.

★ Locuiți într-un cămin sau cu rudele

Închirierea unui apartament - mai ales în București sau Cluj-Napoca - este costisitoare. De aceea, ați putea să vă mutați într-o cămin de locuit pe durata pregătirii și să vă reduceți cheltuielile. În zilele noastre, sunt cămine private, moderne, cu interioare luminoase.
În cazul în care traiul împreună cu cineva este descurajant, merită să vorbiți cu rudele dumneavoastră: acestea ar putea să vă găsească o locuință gratuită sau contra unei sume medii în timp ce studiați.

★ Cum altfel să reduceți costul existenței în timp ce studiați:

Deținerea propriei mașini este costisitoare. Ați putea trece la un sistem de transport în comun sau la transportul public.

Renunțarea la alimentele scumpe (de exemplu, la fripturile de vită marmorate), dar nu drastic - nu ar fi inutil să nu mâncați deloc carne.
Cum să vă faceți timp pentru cursuri