Cum să alegeți o profesie,
ca să nu ajungeți șomer peste zece ani.
Te decizi să îți alegi o nouă profesie. Un prieten spune: "Mergi la facultatea de drept, deschide-ți propria firmă, oferă consultații". Mama îți sugerează să înveți și să devii manager, pentru că i-a spus vecina că fiul ei a fost promovat de la manager la director de fabrică.

Și încă nu știi ce să fii. Îți dorești doar un loc de muncă cu un program flexibil, un salariu pentru a-ți cumpăra o mașină și să ai o casă. Gândindu-te că vrei să muncești cu plăcere, nu din greu și până la epuizare.

Dorințele tale sunt corecte și nu este nicio rușine să gândești așa. Este normal să îți dorești mai mult și mai bine pentru tine. Tot ce rămâne de făcut este să înțelegem cui i se oferă astăzi un salariu mare și un program flexibil. Și care sunt profesiile care nu vor muri în următorii zece ani. Pentru că unele sunt moarte sau sunt pe cale de dispariție. De exemplu, telefoniste, liftiere, curățători de încălțăminte și îmbrăcăminte, promotoare și dactilografe. Aceste profesii au un lucru în comun: mașinile au înlocuit munca manuală. Este mai ieftin și mai rapid.

A fost prezis că 57 de profesii vor deveni învechite până în 2030. Iată câteva dintre ele.

Casieri. Multe casierii sunt deja înlocuiți de mașini de autoservire. Un bun exemplu este McDonald's și Burger King. Mergi la terminal și cumperi orice gustare fără casierie. Burger King merge chiar mai departe: introduce chioșcuri de autoservire. Dar puteți face mai mult decât să cumpărați alimente. Aparatul vă va recunoaște fața și vă va oferi o reducere (dacă aveți una).

Curieri. Deocamdată, băieții lucrează în continuare. Acum sunt în testare roboți de livrare. Pregătiți-vă: în curând, un robot Mihai vă va aduce o pizza în locul studentului Marius.

Șoferii de taxi. Mașinile fără pilot sunt deja testate. Șoferii ar trebui să fie îngrijorați: roboții le calcă deja pe urme. Tot ce rămâne de făcut este să rezolvăm problema drumurilor.

Personalul de la recepție și de la terminalele aeroporturilor. Aici, la fel se întâmplă ca și cu casierii. În curând, terminalele self-service vă vor înregistra la hotel, vă vor da cheile și biletele de avion. Unele aeroporturi din străinătate dispun deja de ghișee de autocheck-in. Iar în Tokyo, în 2015, au deschis Hotelul Henn-na, unde clienții erau serviți doar de roboți. Cu toate acestea, în prezent, hotelul are încă personal viu. Roboții nu se puteau descurca singuri.

Operatori de call center. Roboții îi înlocuiesc deja în cele mai bune momente: răspund la întrebări, vând servicii, ajută la rezolvarea problemelor. Adesea, acestea o fac mai eficient și mai rapid decât oamenii.

Agenții de turism. În prezent, acestea sunt înlocuite cu succes și de aplicații și platforme care oferă bilete și camere de hotel ieftine. Deschizi Momondo și Booking și îți planifici de unul singur călătoria fără a plăti operatorului de turism.

Contabili. O parte din munca contabilului este deja automatizată. Serviciile de contabilitate introduc date, întocmesc chitanțe și facturi, controlează cheltuielile companiei. Pentru a rămâne în cerere, contabilul va trebui să învețe cum să proceseze și să analizeze datele, să stăpânească noile tehnologii și să facă previziuni.

Muncitori la linia de asamblare,reparatori și alte profesii asociate cu munca manuală în industria prelucrătoare vor fi înlocuite de mașini, de benzi transportoare automatizate.

Viața se digitalizează și se automatizează

Oamenii creează roboți și mașini pentru a înlocui munca manuală. Este mai ieftin: robotul nu trebuie să fie plătit cu un salariu. Mai rapid: energia umană este limitată, dar un robot poate lucra non-stop. Și este mai eficient: este mult mai puțin probabil ca o mașină să facă o greșeală, noi însă avem factorul uman.
De aici și cererea de persoane capabile să creeze produse digitale: linii de asamblare, servicii pentru automatizarea contabililor, drone, aplicații pentru livrarea de alimente. În același timp, cererea pentru cei care sunt înlocuiți de mașini este în scădere.
Este ușor de verificat dacă vă uitați la dinamica posturilor vacante din statisticile găsite la un research scurt. Numărul de posturi vacante pentru profesioniștii din domeniul IT a crescut cu 72% în ultimul an. Iar pentru muncitorii cu guler albastru a crescut cu 34%.

Toată lumea se îndreaptă spre munca remote

Angajatorii și profesioniștii și-au dat seama: multe sarcini pot fi îndeplinite de la distanță. Pentru ambele, este mai rapid și mai ușor. Angajatorii nu trebuie să plătească pentru chiria biroului, electricitate, calculatoare, birouri și scaune. Angajații nu trebuie să cheltuiască timp și bani pentru a ajunge și a pleca de la locul de muncă. Se pot aranja ore flexibile, fără a fi nevoie să vă faceți griji că trebuie să vă treziți devreme.
Prin urmare, este probabil ca, în viitor, o mare parte a oamenilor să lucreze de la distanță. Și vor exista mașini care vor lucra în locuri în care cineva trebuie să fie.

Lumea digitală înlocuiește lumea fizică

Oamenii cumpără din ce în ce mai des abonamente la cinematografele online, comandă haine care să fie livrate direct acasă și se consultă cu psihologii online. Stau acasă mai des decât fac ceva fizic: călătoresc mai puțin, merg mai rar la cumpărături.
Iar acest lucru afectează piața. Serviciile digitale, serviciile de livrare și piețele sunt din ce în ce mai solicitate. Va exista o cerere din ce în ce mai mare de persoane care înțeleg automatizarea, robotica și sistemele: cum să le gestioneze, cum să le configureze și să le actualizeze.

Oamenii vor trăi mai mult

Se preconizează că, până în 2030, majoritatea oamenilor vor trăi în medie 80 de ani. Prin comparație, în 2020 va fi de 71 de ani, iar în anii 1990 de 64 de ani. Acest lucru înseamnă că oamenii își vor menține sănătatea, vor trata bolile și vor apela mai des la ajutor medical. Sectorul medical se va dezvolta. Iar tehnologia IT va intra cu fermitate în acest proces.
Medicii se consultă deja online. Există platforme pentru înscrieri, consultații. Acolo sunt stocate toate datele pacienților: analize, vaccinări, recete. Prin urmare, va exista o cerere mare de persoane care să înțeleagă atât tehnologia, cât și medicina.

Profesia va trebui să se schimbe de mai multe ori în viață

Tehnologia va continua să pătrundă în toate domeniile vieții. Acest lucru va aduce cu sine nevoia de noi competențe și profesii. Oamenii vor trebui să își schimbe ocupația principală și competențele. Nu doar o singură dată, cum a fost acum treizeci de ani, ci de două, trei sau mai multe ori.

Marketingul se va muta în social media - la bloggeri și influenceri

Influencerii și bloggerii sunt deja relevanți. Aceștia promovează produse și servicii. Prin urmare, tot ceea ce este legat de marketing și vânzări va continua să curgă în rețelele sociale și în noile media. Prin urmare, va crește cererea de profesioniști care înțeleg SMM și targetarea. Să știi cum să lucrezi cu influenceri și bloggeri.

Deci, cum să alegem o nouă profesie?

Dacă aveți nevoie de un salariu bun, de un program flexibil și este important să fiți angajat cu o experiență minimă, consultați criteriile de alegere a profesiei. Verificați dacă profesia este actualizată.

Pe bestjobs introduceți un cuvânt cheie în motorul de căutare și vedeți câte posturi vacante și CV-uri sunt despre profesia respectivă.

Să ne uităm la un exemplu.

Scriem "dezvoltator" pe ejobs și căutăm locuri de muncă la distanță în toată România. În urma căutării se obțin peste 20.000 de locuri de muncă vacante. În același timp, în fila "CV" sunt mai puțin de 3.000 de candidați. Acest lucru sugerează următorul lucru: există o lipsă catastrofală de dezvoltatori pe piață.
Apoi, introducem "contabil pentru un loc de muncă la distanță" și vedem mai puțin de 2.000 de posturi vacante. Iar CV-urile sunt peste 16.000. Piața este plină de contabili.

Procedați la fel cu profesiile care vă interesează. Și veți vedea de cine e nevoie astăzi pe piața muncii.
Vezi cât plătesc

Și aici, folosiți ejobs,linkedin, bestjobs și alte platforme de căutare a locurilor de muncă. Să ne uităm la aceleași jon-urica exemplu. Salariul mediu al unui contabil este de 2000lei, iar al unui programator începător este de 4000 lei. Este imediat clar cu ce profesie poți câștiga și cu care poți trăi din salariu în salariu. Introduceți orice profesie și vedeți cât de mult se oferă începătorilor și profesioniștilor cu un an de experiență sau mai mult.

Aflați ce experiență este necesară

Trebuie să verificați acest lucru pentru a ști cât de realist este să găsiți un loc de muncă atunci când abia ați absolvit și aveți puțină sau deloc experiență. Folosiți același bestjobs. De exemplu, în România există mai puțin de 200 de locuri de muncă vacante pentru un post de contabil la distanță fără experiență și mai puțin de 800 de locuri de muncă cu o experiență de un an până la trei ani. În timp ce pentru un dezvoltator fără experiență există peste 6.000 de locuri de muncă vacante, iar pentru un dezvoltator cu experiență între unu și trei ani sunt peste 9.000.

Aflați dacă creșterea carierei și a salariului este realistă

Acum există calculatoare care vă vor calcula cât veți câștiga într-un an, doi ani sau mai mult. Așadar, căutați pe Google: "salario calculator" și aflați dacă veți avea un plafon salarial. Și cât de repede veți progresa în carieră, citiți articolele și aflați despre experiențele unor persoane reale din această profesie.

Vedeți de ce cunoștințe și competențe aveți nevoie.

Să spunem că v-ați decis deja asupra unei cariere. Acum trebuie să aflați care sunt cunoștințele și competențele pe care trebuie să le dobândiți. Mergeți pe site-urile de locuri de muncă pe care le-am menționat deja. Găsiți un loc de muncă și citiți ce li se cere noilor veniți și profesioniștilor cu mai mult de un an de experiență. Comparați-o cu ceea ce puteți face acum. Dacă îți lipsește ceva, mergi la un curs care te va învăța cum să faci asta în câteva luni.

Verificați dacă puteți lucra de la distanță

Lucrul la distanță și în mod flexibil este mai ușor și mai convenabil. Îți gestionezi singur programul de lucru și nu trebuie să te trezești la 7 dimineața dacă nu vrei. Pentru a afla cine se oferă să lucreze la distanță, introduceți profesia dvs. în căutarea bestjobs și faceți click pe "remote work". Veți vedea care sunt profesiile care au cele mai multe șanse să ofere un program de lucru flexibil. De exemplu, pentru analiști sunt disponibile peste 20% din locurile de muncă la distanță, în timp ce pentru contabili sunt disponibile doar 3%. Am verificat deja.

Aflați ce se va întâmpla cu profesia în următorii cinci-zece ani

Citiți ce scriu despre profesie și care sunt previziunile media de top. Căutați articole, interviuri. Astfel veți afla ce profesii vor dispărea și care se vor răspândi.

Aflați dacă firmele de top sunt în căutare de specialiști.

Uitați-vă la Microsoft, Google și la ceilalți jucători mari. Vedeți dacă sunt în căutarea unui contabil în acest moment. În caz contrar, profesia nu este relevantă. Dacă sunt în căutarea unui dezvoltator, acesta este un obiectiv sprecare trebuie să aspiri.
Uitați-vă la modul în care piața face diferența între profesii IT și celelalte profesii conservatoare.
Uitați-vă ce anume face diferența în piața mncii între profesiile IT și celelalte profesii
Programatorii din România câștigă, în medie, de două ori mai mult decât ceilalți angajați. Aceasta este cu 133% mai mare decât venitul mediu național.
Imaginați-vă că ați putea conduce o mașină care este de două ori mai scumpă decât este acum. Mergeți în vacanță de două ori mai des și locuiți într-un apartament de două ori mai mare decât al dumneavoastră.
Top 10 profesii care sunt relevante acum și nu vor muri în viitor.
De ce i-am ales?

Există peste 3.000 de posturi vacante pentru fiecare profesie.
Puteți învăța în 300-500 de ore la un curs.
Muncă la distanță cu un program flexibil.
Vă puteți angaja fără experiență și cu un salariu mediu de 4000lei.

QA Inginer .

Un programator creează site-uri web, servicii și aplicații, în timp ce un QA inginer verifică modul în care acestea funcționează. Apăsarea butoanelor, click pe linkuri, completarea formularelor, plasarea comenzilor, găsirea de erori și transmiterea datelor către dezvoltatori. Este vorba de a face ca utilizatorii să se simtă confortabil. Inginer QA vor fi necesari atât timp cât va fi nevoie de dezvoltatori. Și va fi nevoie de ele pentru mult timp de acum încolo. Am spus-o deja - toată lumea aleargă online.

De ce este ușor?

Nu aveți nevoie de cunoștințe și abilități speciale: totul este predat în cadrul cursurilor sau în cadrul companiei. Trebuie să fii o persoană atentă și meticuloasă. Este bine dacă nu poți trăi cu tine însuți atunci când observi greșeli de scriere în articole.

Tech Support


Răspunde la întrebările utilizatorilor în cazul în care există probleme operaționale, remediază erori, sugerează cum să le rezolve sau transmite datele dezvoltatorilor companiei. Atâta timp cât există servicii și aplicații, nu se poate renunța la inginerii de suport.

De ce este ușor?

Singurele competențe de bază necesare sunt cele de utilizare a calculatorului. Engleza este un avantaj. Restul se învață la locul de muncă, așa că studenții, absolvenții și cei care au decis să își schimbe cariera sunt acceptați în cadrul serviciului de asistență.

Dezvoltator web, designerweb

Fără programatori, toate paginile web ar arăta ca un text simplu. Dezvoltă site-uri web simple în HTML, CSS și JavaScript. Realizează pagini de lucru reale din machetă, pe care le puteți utiliza.

De ce este ușor?

Este mai complicat decât să apelezi la asistența tehnică. Dar este ușor, deoarece nu trebuie să fii bun la matematică și să ai o educație specializată. Totul este predat la cursuri și în companii, există materiale și cărți gratuite pentru dezvoltare.

Dezvoltator junior

Învață limbaje de programare și scrie codul care face să ruleze site-uri web, aplicații și programe.
Există două fluxuri de dezvoltare. Unii scriu partea externă a site-ului - tot ceea ce întâlnește un utilizator: butoane, imagini, pop-up-uri. Alții scriu partea interioară a site-ului: unde sunt stocate datele clienților, imaginile, istoricul comenzilor.

De ce este ușor?

Companiile suferă de o lipsă de specialiști și sunt fericite să angajeze absolvenți de cursuri online. Unele acceptă stagii de practică și încurajează dezvoltatorii în cadrul companiei.
Dezvoltatorii sunt bine plătiți și au un post de muncă confortabil: muncă la distanță, program de lucru flexibil, cărți, cursuri și bonusuri gratuite. Cheia este să înveți rapid și să te pregătești pentru schimbări constante.

Designer

Creează tot ceea ce vede o persoană: pe internet, în publicitate și în jurul său. Există direcții diferite. Puteți desena ilustrații pentru cărți poștale sau cărți. Creați bannere publicitare pentru internet sau pentru stradă. Proiectează site-uri web și aplicații care sunt apoi scrise de dezvoltatori. Creați animații pentru videoclipuri, precum cele ale Apple. Desenează jocuri și personaje.

De ce este ușor?

Cursurile online, materialele gratuite și practica cu un mentor sunt tot ce aveți nevoie pentru a deveni un designer junior. Și puteți trece mai repede la nivelul următor cu o diplomă în design.
Netezimea și creativitatea sunt abilități de bază, dar nu e ceva cu care trebuie să te naști sau fără ele nu puteți activa ca designer. De exemplu, nu aveți nevoie de creativitate pentru a proiecta o aplicație. Cel mai important lucru este să respectați regulile.

Analist de date junior

Adună și procesează o mulțime de cifre și decide ce să facă cu ele în continuare. Lucrează cu foi de calcul și grafice. Le reunește în rapoarte, le transpune în strategii și soluții pentru afaceri. Poate extrage tot felul de cifre și poate întocmi rapoarte clare pentru colegi. Analistul de date în 2020 rămâne în clasamentul celor mai solicitate profesii.

De ce este ușor?

Puteți intra în această profesie fără o diplomă universitară. Există multe cursuri online pe piață - acestea vă oferă atât cunoștințele, cât și instrumentele necesare. În domeniul analizei, aveți nevoie de atenție. Este de dorit să fiți buni prieteni cu numerele și să analizați tot ce vă înconjoară. Dar analiștii juniori au întotdeauna un mentor în cadrul companiei care îi ajută.

Un marketer în IT

Creativ, creează bannere și texte pe care oamenii dau click și cumpără produsul. Specialistul în marketing înțelege nevoile publicului și știe ce fel de promovare să ofere, astfel încât compania să câștige mai mulți bani.

De ce este ușor?

Aproape toate universitățile au o specializare în marketing. Școlile online predau marketing online și vorbesc despre publicitatea offline. Puteți obține un loc de muncă la o agenție sau la o mare companie ca specialist junior și puteți învăța totul din experiența practică a colegilor mai în vârstă. În zilele noastre, este nevoie de specialiști în marketing peste tot.
SMM Manager

Administrează canalele de social media și messenger, comunică cu publicul în numele mărcii și modelează prezența online a companiei. Analizează nevoile publicului și construiește comunicarea cu acesta. Creează un plan de conținut și scrie postări. De exemplu, el vorbește despre noutățile companiei, despre noile produse și promoții, își distrează abonații cu meme-uri. Iar mai apoi acesta analizează și modul în care publicul reacționează la strategia sa.

De ce ușor?

Nu aveți nevoie de educație publică. Există multe cursuri în care se învață de la zero: ți se vorbește despre tipurile de rețele sociale, caracteristicile, audiența, etica vânzărilor și instrumente. Puteți lucra de la distanță, puteți gestiona mai multe proiecte în regim de liber-profesionist sau puteți lucra ca parte a personalului unei companii. Muncă pentru creativitate. Și va fi necesar atâta timp cât vor exista rețele sociale.

Manager CRM

Aceștia construiesc relații cu clienții printr-o varietate de canale, cum ar fi messenger sau notificări push. El construiește un program de fidelizare și transformă clienții în clienți loiali. De asemenea, el se ocupă de analize și înțelege unde pierde compania în fața concurenților și de ce au nevoie mai mulți clienți.

De ce este ușor?

Puteți învăța de la zero în cadrul unui curs online.
Și puteți lucra în biroul companiei sau ca liber profesionist. Concurența este încă scăzută și chiar și noilor veniți li se oferă salarii mai mari decât media pieței.

Manager de proiect în IT

Reconciliază echipele între ele și se asigură că toată lumea își face treaba la timp. Dacă îl eliminați pe managerul de proiect, va fi haos în echipă. De exemplu, există un proiect: dezvoltarea unui site web. Proiectul implică dezvoltatori, designeri, copywriteri, testeri. În fiecare departament sunt cinci persoane. Ele depind una de cealaltă și nu pot merge mai departe până când una dintre părți nu-și face partea sa. Managerul de proiect întocmește un plan de lucru la început, se întâlnește cu toată lumea, supraveghează, negociază în cazul în care există schimbări și rezolvă conflictele.

De ce este ușor?

Veți comunica cu echipa. Construiți relații astfel încât toată lumea să vă asculte. Dacă sunteți sociabil și deschis noului, cu siguranță o să vă placă. Puteți intra în această profesie urmând un curs de câteva luni și practicând apoi într-un loc de muncă real. Nu va fi greu să găsiți unul: companiile IT și start-up-urile interesante caută mereu manageri de proiect.
Deci,ce direcție profesională să alegem?
Alegeți o profesie care nu va dispărea în următorii zece ani. Studiile nu vor fi ușoare. Dar premiul suprem merită: un loc de muncă grozav, cu un program flexibil. Și un salariu pe care să îl puteți cheltui pentru visele și dorințele dvs.
Oricine poate deveni programator