Oricine poate deveni programator
Unii declară cu încredere: oricine poate deveni programator! Dar nu, nu toată lumea. Unii oameni sunt dezgustați de a srie cod, alții nu pot sta în fața unui calculator mai mult de două ore, iar alții sunt pur și simplu încântați să lucreze cu oamenii.

Da, în teorie, oricine poate deveni programator. Îți ignori dorințele, oportunitățile și preferințele și mergi la o școală online pentru a studia. Dar este o cale ce duce spre epuizare și stres la nesfârșit. Nu asta dorim.

De aceea, oricine poate deveni programator doar în teorie, așa cum în teorie oricine poate deveni președinte. În practică - nu toată lumea.
Diferite profesii necesită calități diferite. Cine nu se teme de sânge, se va simți confortabil în medicină. Cei care sunt capabili să stea la un birou timp de opt ore vor fi perfect capabili să lucreze static într-un birou, programând sau făcând orice alte task-uri.

În profesiile din domeniul IT, succesul nu depinde atât de mult de noroc, ci de competențe și calități. Și nu contează câți bani ai, cine îți sunt rudele sau unde locuiești, nu are nicio legătură cu succesul.

Nici măcar nu este atât de important să ai cunoștințe perfecte de matematică și fizică. Este important să aveți caracterul și calitățile potrivite pentru programare. Ele sunt cele care determină dacă veți avea sau nu succes.

Deoarece succesul într-o profesie depinde de trăsăturile de caracter și de personalitate, ar trebui să alegem o profesie astfel încât acestea să coincidă. De exemplu, o persoană care nu se teme de sânge și vrea să salveze oameni - cu siguranță în medicină.

Există o concepție greșită conform căreia IT-ul înseamnă doar programare. Dacă nu sunteți potrivit pentru astfel de sarcini, domeniul IT este închis pentru dumneavoastră. Dar nu! Există zeci de alte subdomenii în această sferă în care nu trebuie să scrieți cod: de exemplu, analiza datelor, testarea și managementul. Fiecare profesie din IT este bine plătită, pentru că există cerere pe piață.

Dacă doriți să lucrați în IT, citiți despre diferite profesii. În acest fel, veți înțelege dacă acest stil de muncă vi se potrivește, dacă sarcinile de specializare sunt în concordanță cu caracterul dumneavoastră.

Și nu vă uitați doar la salarii. Dacă vă alegeți o profesie, care se potrivește cu personalitatea dumneavoastră, veți reuși cu siguranță să aveți succes financiar.

Am adunat reprezentanții tipici din fiecare domeniu IT pentru a vă arăta cine face ce face. Și vă vom spune cui i se potrivește profesia și cui nu i se potrivește.
Profesii în domeniul IT
Dezvoltator

George scrie site-uri web în JavaScript și, în același timp, studiază alte limbaje de programare.

Să ne întoarcem la copilăria lui George. Iată-l aici, la biroul din colț, ascunzând de profesorul său de fizică ultima parte a unei trilogii fantastice, de care nu a putut să se despartă de o săptămână. George o citește atât ziua cât și noaptea, lipsește de la cină, ratează oprirea la stația de autobuz, întârzie de la pauză. Adevarul e că George este un copil entuziast. Dar pentru cei din jurul lui, pare doar neliniștit.

Cum se descurcă George la școală? Așa și așa. Adesea ia note de 10 și are conflicte cu profesorii săi. El ignoră ceea ce se întâmplă dacă subiectul nu îl interesează și pleacă în sălbăticie dacă îl captivează cu
adevărat.

Băiatul iubește Lego. Îi place modul în care se naște ceva nou dintr-o grămadă de cărămizi. În acest moment, lumea exterioară nu există pentru George, toate lucrurile cele mai interesante se întâmplă în imaginația sa - el proiectează un model de navă spațială dintr-un set de construcție colorat.

Când el a primit un computer, a început să dispară în jocuri. Nu a jucat mai bine decât oricine altcineva - a jucat non-stop. Părinții lui au ascuns chiar și cablul de la monitor, dar, cu timpul, George a făcut rost de unul de rezervă.

Cum s-a descurcat copilul la matematică, ați putea întreba? A variat, au fost momente în care a luat note mici. Dar a fost întotdeauna bun la problemele de logică.

O zi obișnuită la serviciu:

1. El nu petrece mai mult de patru ore la programare. În restul timpului, George nu scrie cod, ci merge la întâlniri sau citește documentație. În general, munca unui programator necesită o concentrare foarte mare. Pe George îl ajută faptul că a fost întotdeauna sârguincios, dacă este ceva ce îi place să facă. Programarea nu înseamnă să scrii pe tastatură. Este vorba de a vă imagina în minte ca pe un set de construcție - să faceți un întreg din părți. Este nevoie de o bună imaginație.

2. Al doilea aspect al muncii lui George este că are multe de învățat. Munca în sine durează mai puțin timp, iar cea mai mare parte a acesteia constă în căutarea pe internet a modului de implementare a unei funcționalități. Orice programator învață tot timpul. Dacă nu ești pregătit să cauți informații și să înveți mereu lucruri noi, meseria de programator nu este pentru tine.

Concentrație. Imaginația. Dorința de a învăța.

Foarte important! Dar este ceva ce se poate învăța. Iar un programator de succes va fi doar cel care se simte bine cu el însuși, căruia îi place să construiască și să proiecteze ceva. George își imaginează un sistem în mintea sa, iar apoi pune în aplicare ceea ce își imaginează. Pentru el, a lucra cu un computer este ca și cum s-ar juca Lego. Dacă v-a plăcut, probabil că vă va plăcea să lucrați ca programator. George nu prea are nevoie de oamenii din jurul său atunci când scrie cod.
Întreaga lume din jurul lui încetează să mai existe pentru el. Îi place acest sentiment.

Ce calități trebuie să aibă un programator.

Când erați copil, vă plăcea să vă jucați cu lego și vă plăcea să creați lucruri. Poate că inventați ceva chiar acum. Vă place să creați ceva din nimic și să generați idei. În același timp, nu trebuie neapărat să le dați viață.
Puteți fi concentrat atunci când este vorba de ceva care vă pasionează. De exemplu, în timp ce citiți o carte interesantă, ați sărit o dată peste prânz.
Poate că ați fost bun la o materie școlară. Nu neapărat matematică. A fi bun la asta pentru a intra în dezvoltare este un mit.
Sunteți interesat să înțelegeți ceva și să învățați lucruri noi.

Ce poate împiedica munca de programator:

1. Sunteți extrovertit și vă este greu să nu interacționați cu oamenii.
2. Nu sunteți pregătit să învățați tot timpul. Doriți să învățați o profesie și apoi să nu mai aveți nici o treabă cu procesul de a învăța. Programatorii învață toată viața, învățarea este o parte zilnică a muncii lor.
3. Nu aveți cunoștințe de bază în utilizarea calculatorului.
4. Vi se pare greu să înțelegeți mereu lucruri noi și să căutați informații pe Google de unul singur.

De ce este cool să fii dezvoltator:

  • Formare de la zero - între trei și douăsprezece luni.
  • Costurile cursurilor încep de la 2500 lei, fiind disponibile opțiuni de plată în rate.
  • Peste șapte mii de posturi vacante pe bestjobs.
  • Concurența este încă redusă: trei persoane pe post.
  • Puteți lucra de acasă sau de oriunde din lume.
  • Salariul mediu pentru un începător este de 4000 lei.
Salariu în funcție de experiență și competențe

Începător - de la 900 Euro
După doi ani de experiență - de la 1800 euro.
După trei ani de experiență - de la 2000 euro.

Rezultatul muncii este o aplicație, site, serviciu.
Tester

Daria verifică modul de funcționare a aplicației și semnalează dezvoltatorilor problemele.

Îi place să caute bug-uri, pentru că totul trebuie să fie în ordine, iar programatorii sunt atât de dezorganizați! Îi place să spună că "nu există programe fără bug-uri, ci doar teste proaste".

Să aruncăm o privire la albumul foto din copilărie al Dariei. Aici este așezată cu mândrie la primul birou. Și iat-o jucând jocuri de societate cu prietenii ei, enervându-se când cineva încalcă regulile și bătând din picioare (întotdeauna a luat-o prea în serios).

Daria a încercat întotdeauna să se descurce bine la școală. Îi era ușor să facă lucruri care implicau instrucțiuni clare, pentru că se putea baza pe ele.

De exemplu, pentru a rezolva o ecuație sau pentru a pregăti o relatare a unui paragraf. Îi compătimea pe cei care nu reușeau la școală - nu păreau să înțeleagă că învățarea este ușoară, tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile.

Mulți oameni cred că Daria este relaxată în ceea ce privește rutina și că acesta este secretul ei. Dar se plictisește de monotonie ca toată lumea. Ea doar se învață singură disciplina. Cel mai mare coșmar al ei este să-i dezamăgească pe ceilalți sau să pară incompetentă.

Daria spune că obiectivul ei principal este de a proteja utilizatorii împotriva spargerilor. Ea crede că un tester de succes trebuie să fie organizat și meticulos. Nu-i pasă ce-i spun programatorii în schimb: un bug este un bug, trebuie doar reparat.

Calitățile necesare pentru un tester.

1.Dorința de ordine și de a lucra după reguli.
2.Diligență, atenție.
3.Punctualitate.

Ce poate împiedica munca unui tester:

1.Face frecvent greșeli din cauza neatenției.
2.Suferă la infinit din cauza rutinei.
3.Preferă haosul și creativitatea în locul regulilor.

Analist de date

Andi colectează și prelucrează cu atenție informațiile despre comportamentul utilizatorilor pentru a ajuta echipa să îmbunătățească produsul. El lucrează adesea cu baze de date, așa că folosește SQL și Python. De asemenea, are și o mulțime de trucuri pentru a-și vizualiza rezultatele - în diagrame și grafice.

Andi a fost foarte curios încă din copilărie. Mintea sa curioasă l-a ținut ocupat la propriu. A fost atent la micile detalii mai des decât alții și a pus multe întrebări: "E o cărare aici, duce undeva? De ce nu? Pentru ce este?"

Copilul a citit poveștile lui Sherlock Holmes și detectivii lui Boris Akunin. Chiar și în filme, el prețuia verosimilitatea mai mult decât orice altceva. Andi s-a enervat când eroul a rămas nevătămat după ce a căzut pe scări și, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, a continuat să urmărească răufăcători. La urma urmei, în viață nu merge așa.

La școală, Andi era bun la istorie: nume, date și locuri de bătălii se potriveau într-un sistem imaginar fără să se înghesuie. Memoriza repede poezii, pe care le rupea în bucăți. Îi plăcea să noteze totul: în liceu, Andi avea cele mai frumoase note cu tabele și diagrame.

Ce au spus profesorii despre el? Un băiat harnic, rezonabil, dar uneori indecis: trebuia să cântărească totul, să verifice de două ori. Este adevărat că acesta este modul în care Andi a avut succes la matematică: rareori face greșeli din cauza neatenției.

În problemele de grup, Andi nu se grăbea să argumenteze. S-a gândit mult timp, a pus întrebări și apoi a dat rezultatul. În același timp, el le-a explicat calm colegilor săi de ce erau confuzi.

Va fi dificil să deveniți analist dacă:

1. Nu vă place să săpați în cifre.
2. Sunteți prea rapid sau prea distrat.
3. Nu încercați niciodată să preziceți suma cecului înainte ca aceasta să fie anunțată de vânzător.

Researcher

Lena este researcher UX și ajută la îmbunătățirea experienței clienților prin testarea ipotezelor de produs. În comparație cu Cosmin, ea are mult mai multe date și instrumente de analiză. Ea nu studiază doar cifrele, ci comunică direct cu utilizatorii și le studiază comportamentul.
Lena a intrat în profesie datorită erudiției sale. La școală, obișnuia să se îngroape în enciclopedii, sărind de la un subiect la altul și pătrunzând cu ușurință în noi domenii de cunoaștere. Lena pur și simplu iubea să învețe, motiv pentru care, de multe ori, începea prin a citi despre arhitectura europeană și ajungea să citească despre viermișori. La fel se întâmpla și cu hobby-urile: într-o zi picta acuarele, iar în următoarea planta verdeață pe pervazul ferestrei.

Încă din copilărie, Lena a fost foarte intuitivă și perceptivă - era atentă la intonațiile sale și putea prezice reacțiile celor din jur. Avea un simț ascuțit pentru a ști când părinții ei vorbeau fără rost, nu se dădea bătută și îi convingea să spună nu, ca și cum ar fi lăsat loc pentru ea să se răzgândească, iar apoi, cu siguranță, nu renunța și îi convingea până când reușea să câștige.

Lena era, de asemenea, un bun ascultător. Se băga cu ușurință în problemele prietenilor ei și îi ajuta să le rezolve. Era mereu foarte curioasă și implicată în tot ec considera ea că este imposrtant.
Va fi dificil să deveniți researcher dacă

1. Vă plictisiți când trebuie să căutați pe Google anumite date, informații.
2. Persuasiunea nu e tocmai despre dvs.
3. Nu vă simțiți confortabil să puneți întrebări, crezând că sunt greșite.

Internet Marketer

Alin se ocupă de marketingul digital.
Este responsabil pentru toate canalele publicitare, monitorizează eficiența acestora și este mereu creativ. Alin încearcă mereu lucruri noi: "Acest banner nu funcționează? Să îl înlocuim. Nu rulează reclama? Trebuie reînregistrat și reîncărcat".

Sarcina sa este de a ajunge la potențialii clienți și de a-i determina să facă o achiziție. Alin trebuie să cheltuiască banii într-un mod care să aducă și mai mulți bani.

La școală, Alin a fost sufletul companiei, jucând în stand-up și adunându-și colegii de clasă pentru petreceri. A fost unul dintre primii care a început să câștige, mai mult din entuziasm și curiozitate - la început a vândut cărți Pokemon, gumă de mestecat și alte lucruri mărunte, iar apoi a adunat comenzi mari pe Aliexpress, oferind bunuri cu adaosul său. Întotdeauna i-a plăcut sentimentul de triumf al unei afaceri încheiate. A fost ceva magic: din nimic a apărut un profit.

Încă din copilărie, Alin reușise să găsească o abordare a diferitelor persoane, să le discearnă interesele, să găsească "cheia" potrivită. La școală, și-a folosit carisma și farmecul, a muncit din greu, a trișat și a fost viclean, astfel încât să poată încheia trimestrul fără note mici. Nu era un elev de nota 10, dar era ambițios să se asigure că notele sale sunt în ordine și că părinții săi sunt fericiți.

Principalul său motor a fost obținerea de rezultate rapide și tangibile. Nu i-a înțeles niciodată pe oamenii cărora le ia mult timp să gândească un lucru, să se gândească iar și iar la el și să inventeze scheme complicate. Pe de altă parte, Alin poate vorbi cu admirație despre rezultatele muncii lor, spre interesul celor din jur. În munca în echipă, prezentările și discursurile îi erau întotdeauna pasate lui.

Alin a fost principalul inovator din clasă: a fost primul care a ascultat cântăreți noi, și-a făcut piercing în urechi, s-a interesat de gadgeturi. Când ceilalți abia recuperau, el trecea deja la ceva nou.

Alin spune că a găsit în profesia sa un entuziasm sănătos: testarea constantă a ipotezelor și a creativității publicitare reprezintă o muncă dinamică. El crede că provocarea de a fi un comerciant pe internet este o persoană curajoasă, care este dispusă să facă greșeli, să își reexamineze convingerile și să încerce din nou.

Empatia, capacitatea de a simți durerile și nevoile altora, flexibilitatea și capacitatea de a lua decizii rapide pe baza cifrelor sunt importante.

Va fi dificil să deveniți un marketer dacă:

1. Nu simțiți să încercați lucruri noi și vă bazați doar pe soluții dovedite.
3. Nu vă plac numerele.
4. Credeți că procesul este mai important decât rezultatul.
Cum să faceți bani rapid pe parcursul pregătirii dvs.