21.06.2022
Profesii
Recomandare: cărți și podcast-uri pentru programatori începători
Veți învăța despre munca unui programator și veți înțelege cum să scrieți un cod bun.
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Timp de citire: 5 minut
283
Ce să citiți și să ascultați pentru a vă cufunda în IT, pentru a vă îmbunătăți codul, pentru a avansa în carieră și pentru a vă simți ca acasă în comunitate.
Cărți
Code, Paperback
Autor: Charles Petzold

De ce să citiți: pentru a afla cum au creat oamenii calculatorul și cum au dezvoltat programarea.

Folosind exemple de cod Morse, Braille, algebră logică și primele mașini de telegraf din secolul al XIX-lea, autorul explică modul în care funcționează tuburile electronice, tranzistorii și circuitele integrate.

Timp de trei decenii, această carte a fost o carte de bază pentru programatorii începători și pentru toți cei interesați de informatică în general. Celebrul programator american și blogger IT Jeff Atwood a numit-o "o scrisoare de dragoste pentru computer".

The Pragmatic Programmer
Autori: David Thomas, Andrew Hunt

De ce să citiți: pentru a vă face o idee generală despre munca unui programator.

Autorii povestesc despre principiile generale și capcanele meseriei de programator: de la educarea responsabilității până la găsirea de erori în algoritmi și selectarea oamenilor pentru echipă. Cartea se referă la esența dezvoltării, indiferent de limba respectivă.

Este, de asemenea, îndrăgit de mulți oameni pentru umorul său profesionist și pentru o mulțime de povești. Astfel, nu numai că puteți învăța elementele de bază, dar vă puteți simți ca acasă în această industrie.

Grokking Algorithms: An Illustrated Guide for Programmers and Other Curious People
Autor: Aditya Bhargava

De ce să citiți: pentru a înțelege că algoritmii sunt ușori.

Verbul "to grok" înseamnă "a înțelege, a pătrunde". A fost inventat de scriitorul de science-fiction Robert Heinlein în romanul său "Străin într-o țară străină".

Cum funcționează algoritmul de recomandare de la Netflix? Cum știe robotul de căutare al Google dacă o pagină web este indexată? Veți găsi exemple și imagini aici. Și, de asemenea, despre căutarea binară, array-uri, liste legate, structuri de date și recursivitate.

Autorul a vrut să scrie o carte despre algoritmi care să nu fie plictisitoare. Singurul dezavantaj al cărții este că îți dorești o continuare în același stil.

Clean Code
Autor: Robert Martin

De ce să citiți: pentru a învăța cum să deosebiți codul bun de cel rău și cum să faceți codul rău bun.

După această carte, vă va fi greu dacă nu vă gândiți în prealabil la structura clasei sau dacă ignorați detalii, cum ar fi numele variabilelor sau comentariile.

Cartea are trei părți. Primul oferă principii, modele și tehnici pentru scrierea unui cod curat și prezintă o mulțime de exemple bune și rele (toate în Java). Cea de-a doua conține scenarii practice cu complexitate crescândă. Fiecare dintre ele este un exercițiu de curățare sau de reparare a codului problematic. Cea de-a treia parte este o comprimare a regulilor și a erorilor tipice, sau "mirosuri de cod rău".
Head First Design Patterns
Autori: Eric Freeman, Elizabeth Robson, Katie Sierra, Bert Bates

De ce să citiți: pentru a înțelege utilitatea modelelor și pentru a începe să le aplicați.

Această carte este lăudată pentru că explică simplu concepte complexe.

Autorii vorbesc despre modelele de proiectare de bază, ne învață cum să construim o arhitectură și cum să respectăm principiile de bază. De exemplu, deschideți clasele pentru a le extinde, dar închideți-le pentru a le modifica.

Totul este explicat pe probleme de joc. De exemplu, cum se creează un program care gestionează datele unei stații meteo sau cum se scrie codul pentru a calcula costul unei băuturi într-o cafenea.

Refactoring: Improving the Design of Existing Code, Hardcover
Autori: Martin Fowler, Kent Beck

De ce să citiți: pentru a înțelege când să aplicați refactorizarea și cum să nu distrugeți proiectul.

Refacerea este o modificare a codului sursă al unui program pentru a-l face mai simplu și mai clar. Aceasta reprezintă îmbunătățirea proiectului după ce codul a fost scris.

Mulți programatori se bazează pe principiul "Funcționează - nu-l atingeți". De ce să cheltuiți bani și timp pentru a schimba codul dacă rezultatul vizibil nu se va schimba? În acest fel, proiectul acumulează o datorie tehnică - un cod cu mici defecte, standarde încălcate, module scrise pe framework-uri vechi și alte prostii care vor complica viața în viitor. Dacă nu este curățat la timp, proiectul se poate prăbuși în cele din urmă.

Autorul scrie despre problemele tipice din cod și despre cum să le rezolvi, pas cu pas.

Construction and Analysis
Autori: Thomas Cormen, Charles Lazerson, Ronald Rivest, Clifford Stein

De ce să citiți: pentru a înțelege algoritmii sau măcar pentru a mai face o încercare.

Ați auzit de lucrarea în mai multe volume a lui Donald Knuth, The Art of Programming? Bill Gates a spus despre ea: "Dacă ați citit toate volumele, ar trebui să-mi trimiteți CV-ul dumneavoastră".

Cartea lui Kormen și compania este aproape la fel de cuprinzătoare - un ghid excelent pentru structurile de date și algoritmii de bază. Există mai puțină matematică, dar mai multe exemple practice. Iar "Algoritmi" este mai universal: nu este nevoie să cunoașteți un limbaj de programare specific - exemplele sunt scrise în pseudocod.

Găsiți cea mai proaspătă ediție: autorii actualizează și completează materialul de fiecare dată.

The Inmates Are Running the Asylum: Why High Tech Products Drive Us Crazy and How to Restore the Sanity, Paperback

Autor: Alan Cooper
De ce să citiți: pentru a înțelege mai bine publicul țintă al proiectului și nu pentru a vă certa cu designerii.

Uneori este ușor să uităm că nu este nevoie de cod în sine, ci doar pentru a rezolva problema consumatorului. Poți crea algoritmi eleganți și o arhitectură flexibilă, dar eșuezi atunci când utilizatorul nu înțelege interfața și închide site-ul în cinci secunde. Autorul confirmă acest lucru cu multe povești de eșecuri ale unor companii mici și chiar corporații.

Da, pentru a evita astfel de probleme, există designeri UX/UI. Aceștia analizează nevoile și scenariile utilizatorilor și proiectează interfața. Dar, uneori, și programatorii sunt responsabili pentru acest lucru. Iar această carte va contribui la facilitarea utilizării acestui produs.
Agile Software Development, Principles, Patterns, and Practices, Hardcover
Autor: Robert Martin

De ce să citiți: pentru a înțelege ce calități și competențe vă sunt necesare pentru o carieră de succes.

Autorul este o legendă a programării și unul dintre creatorii manifestului agile. Programatorii îi spun lui Robert Martin pur și simplu Unchiul Bob.

Această carte nu se referă la detalii tehnice. Este vorba de profesionalism. Folosind povești din viața sa, Unchiul Bob explică lucruri importante: cum să vorbești și să te comporți cu șeful și colegii, cum să găsești o cale de ieșire dintr-o situație de criză, cum să faci teste și refactoring, cum să gestionezi termenele limită în cadrul proiectului.

Pentru unii oameni, aceasta va fi o colecție de banalități. Pentru alții, va fi o comoară de principii valoroase care vă vor face viața mai ușoară: de exemplu, cum să explicați unui manager că nu puteți face un proiect într-o zi, când aveți nevoie de două săptămâni.

Cracking the Tech Career: Insider Advice on Landing a Job at Google, Microsoft, Apple, or any Top Tech Company
Autor:GAYLE LAAKMANN MCDOWELL

De ce să citiți: pentru a vă pregăti pentru un loc de muncă, pentru a sistematiza cunoștințele, pentru a vedea și corecta greșelile, pentru a vă îmbunătăți CV-ul.

Autorul a adunat și a răspuns la 189 de întrebări care au fost adresate candidaților la interviurile de angajare la Google, Microsoft, Amazon și alte mari companii IT. El vorbește, de asemenea, despre greșelile tipice ale candidaților și despre cum să se pregătească cel mai bine pentru un interviu.

The Mythical Man-Month: Essays on Software Engineering
Autor: Frederick Brooks

De ce să citiți: pentru a învăța cum să estimați în mod realist termenele unui proiect și cum să le respectați.

Cartea îi ajută pe programatori să estimeze cu mai multă precizie termenele limită și ajută managerii să facă planuri adecvate. De asemenea, învață cum să rezolve problemele cu care se confruntă echipele de proiect: estimări nerealiste, dificultăți cauzate de creșterea echipei și altele.

Deși cartea este veche, este încă considerată un maestru: principiile de bază nu sunt depășite. Cu toate că în capitolul 19 din ultima ediție, autorul recunoaște că și-a schimbat părerea asupra unor aspecte.
5 Podcasturi esențiale de tehnologie
Pentru orice specialist, este esențial să se țină la curent cu evoluțiile din sectorul de activitate pentru a avea succes. Industria tehnologică evoluează și pivotează mai repede decât orice alt domeniu, iar dacă specialiștii companii nu țin pasul, acest lucru poate duce rapid la un regres al dezvoltării profesionale.

Podcasturile sunt o modalitate excelentă pentru profesioniștii din domeniul tehnologiei de a fi la curent cu evenimentele curente din industrie. 5 experți din cadrul Forbes Technology Council ne împărtășesc podcasturile lor preferate și ne spun de ce le apreciază. Iată ce au avut de spus.

1. 'a16z'

Vă recomand "a16z Podcast", produs de Andreessen Horowitz. În calitate de firmă de capital de risc, Andreessen Horowitz trebuie să rămână informată cu privire la ceea ce este nou și inovator. Îmi place perspectiva lor, deoarece echilibrează factorii pur tehnologici cu punctul de vedere mai larg al investitorului asupra afacerii. - Nelson Cicchitto, Avatier Corporation

2. 'Back to Work'

Podcastul "Back to Work" este unul dintre preferatele mele, deoarece vorbește despre intersecția dintre tehnologie, muncă și oameni. Fiind o persoană profund interesată de leadership, afaceri și tehnologie, îmi place cum îmbină toate subiectele pentru a fi relevante pentru publicul de astăzi. În plus, sunt și amuzanți. - a declarat Thomas Griffin, OptinMonster

3. "HBR IdeaCast

În calitate de gazdă a propriului meu podcast, ascult zilnic multe podcasturi. Unul dintre favoritele pe care le țin în favorite este "HBR IdeaCast", care oferă o mare varietate de invitați și subiecte privind inovația și productivitatea la locul de muncă în domeniul tehnologiei. Este ușor de ascultat, deoarece gazdele se rotesc, de asemenea. - Jahn Karsybaev, Prosource IT
4. "How I Built This"

Podcastul NPR "How I Built This" spune povestea unor antreprenori care au făcut lucruri uimitoare și au dezvoltat afaceri dincolo de cele mai nebunești vise ale lor, de obicei pe parcursul a zeci de ani. Stilul interviurilor, împreună cu gradul de transparență al invitaților și al gazdei, creează episoade captivante și pătrunzătoare. În plus, cele mai multe dintre povești au idei și lecții învățate care pot fi aplicate în afaceri de orice dimensiune. - Amith Nagarajan, rasa.io

5. "Innovating With Scott Amyx"

Îmi place podcastul lui Scott Amyx, "Innovating With Scott Amyx". Acesta prezintă o gamă largă de experți, fiecare dintre ei fiind capabil să facă o scufundare profundă asupra unui anumit aspect al unei inovații tehnologice. Scott este, de asemenea, un coleg membru al Consiliului Forbes, așa că îmi place întotdeauna să susțin ceea ce fac alți membri. - Salvatore Stolfo, Allure Security
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER PENTRU A NU PIERDE ULTIMELE NOUTĂȚI
Bazele programării fără absurditate și snobism. Simplu și clar despre cum să obții o nouă profesie.
Front-End Developer
Oferim cunoștințe și abilități care te vor ajuta să găsești un loc de muncă bine plătit
Profesie timp de 6 luni
Atașăm un mentor: el va răspunde la orice întrebări
Multă practică într-un mediu de dezvoltare comercială
Doar 10 ore pe săptămână
de la
999
RON/Lună
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
08 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Datorită metodei „circle-pie”, vei găsi timp și vei prelua controlul asupra acestuia.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
598
421
Timp de citire: 2 minute
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK