08.05.2022
Profesii
Cum să găsești timp să studiezi și să te dezvolți când ai un program mult prea încărcat
Datorită metodei „circle-pie”, vei găsi timp și vei prelua controlul asupra acestuia.
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Timp de citire: 3 minute
598
Ai un program de muncă 5/2, de la ora 9 la 18:00? Până ajungi acasă de la birou durează o oră, apoi trebuie să te ocupi de treburile din casă: gătit, plimbat câinele, etc? Iar când te uiți la ceas e deja mult prea târziu și nu ai deloc energie pentru a face altceva? Atunci acest articol este pentru tine
De ce avem nevoie de mai mult timp
Orice activitate din viața noastră consumă o cantitate anumită de timp. Acesta se împarte pentru lucrurile pe care trebuie să le facem, de exemplu muncă și timp liber, pe care deseori credem că nu-l avem. Dacă ne oprim pentru un moment să analizăm ce facem cu timpul nostru, ne dăm seama că foarte mult îl pierdem pe lucruri aproape inutile.

Ne lăsăm prinși de capcana rețelelor de socializare, parcurgem uneori cu orele feed-ul din Instagram, Tik-Tok sau privim video-uri pe Youtube. Prin urmare, nu ne mai rămâne suficient timp pentru un hobby - nu găsim o oră pe care să o dedicăm dezvoltării personale sau unei activități utile care ne aduce plăcere.

Ne spunem că vom face un anumit lucru seara, iar când ajungem după muncă acasă, zicem că facem mâine, apoi apare o listă fără sfârșit de lucruri nefăcute care pretindem că le vom face în weekend, de parcă weekend-ul e de 5 zile, nu doar 2. Intrăm într-un cerc vicios din care trebuie să ieșim.
Ce putem face ca să găsim mai mult timp
Fiecare persoană are la dispoziție 24 de ore pentru a rezolva sarcinile atât profesionale, cât și personale. Însă foarte puțini știu cum să-și gestioneze timpul, e nevoie să încerci mai multe metode de managementul celei mai importante resurse de care dispunem în viața noastră - timpul. ⏳

✍ Planificarea unui program în care scrii ce faci și la ce oră nu e tocmai metoda potrivită. Vei fi și mai confuz, deoarece este incomod și mereu vor apărea urgențe, nu te vei putea ține de orele propuse inițial.
⚖️ Circle Pie este o alegerea perfectă pentru organizarea sarcinilor și managementul timpului. Această metodă presupune să desenezi un cerc, apoi să-l împarți în 24 de părți. Scrie pe fiecare parte activitățile pe care le faci, inclusiv notează și orele de somn. Încet va aparea o imagine mai clară pe ce activități consumi cel mai mult timp.

Pune pe cerc acțiunile pe care le faci în fiecare zi. Principalul lucru nu este să ne înșelăm pe noi înșine, ci să reflectăm totul în mod realist. De exemplu, credem că o să mergem la muncă în 20 de minute. Dar dacă notăm ora putem descoperi că durează cel puțin 40 de minute.

⏳ Lucruri mici care durează 10-15 minute, notează-le împreună cu cele vecine. De exemplu, nu are sens să programez toate activitățile de dimineață: nu le voi putea reprograma sau anula. Așa că scriele într-un singur bloc mare.

Separat, poți notat acele perioade de timp în care ești ocupat formal, dar pot fi folosite. De exemplu, în drum spre serviciu și acasă, ascultă ceva util. Începe să înveți și în pauzele de la serviciu. Probabil vei simți că te privezi de odihnă, dar cu siguranță ca și majoritatea dintre noi obișnuiai să petreci acest timp cu telefonul în mână. Ideal ar fi să te întinzi sau să faci o plimbare în pauze pentru a-ți odihni ochii și a schimba creierul. ✍
Cum altfel să câștigi timp
Când imaginea zilei reale este gata, examinează cu atenție și începe să cauți acel timp care pretindem că nu este suficient sau nu există.

Dacă ești o persoană matinală, folosește-ți capacitatea de a te trezi dimineața. Rezervă-ți două ore, de exemplu - de la cinci la șapte - pentru cursuri sau teme. Cu un astfel de program, este necesar să te culci cel târziu la zece sau unsprezece seara.

Profită de timpul când te deplasezi dintr-un punct în altul. În timp ce conduci spre serviciu și acasă, ascultă podcast-uri, cărți și videoclipuri interesante pe YouTube. Pregătește-ți din timp o selecție pe telefon: pune videoclipuri interesante în „preferate” de pe YouTube, descarcă o carte audio și o aplicație cu podcast în limba engleză dacă ai ca obiectiv să-ți îmbunătățești skill-urile.

De asemenea, alege nu doar videoclipuri educative, ci și distractive, pentru că nu vei putea asculta zilnic doar conținut util. În momentele în care nu ai cea mai bună stare și dispoziție sau efectiv nu ai puterea de a pătrunde în informații serioase, ascultă conținutul care te relaxează.

Cere ajutor de la cei dragi. Împărțiți sarcinile casnice între membrii familiei. Este absolut normal ca fiecare să fie responsabil de anumite lucruri de prin casă. Plimbatul câinelui, cumpărături, gătit. Astfel timpul va fi folosit eficient.

Planifică timpul în mod flexibil. Este necesar să se prevadă modul de realocare a timpului din cauza situațiilor neprevăzute. De exemplu, în perioada sărbătorilor este mult mai mult trafic și drumul de acasă până la serviciu va dura mai mult. Este afectat tot programul pe care-l ai și o parte din sarcini nu reușești să le faci. Managementul timpului presupune să învățăm și să ne adaptăm situațiilor pe care nu le putem controla.

Începe să faci pași mici. Folosește orice 10-15 minute care apar libere. Rezultatul va fi vizibil dacă vei face pași mici zilnic. În orice proces este important ca acțiunile noastre să fie constante. Indiferent de scopul propus, repetiția și disciplina sunt factorii cheie pentru a avea succes.
Ce rezultate vei obține într-un an
Datorită metodei „circle-pie”, îți vei vedea vizual timpul și vei prelua controlul asupra lui. Nu numai că îți vei da seama că petreci mult timp pe lucruri care nu-ți aduc plus valoare, nici intelectual, nici financiar. Dar îți vei elibera și câteva ore pe zi în program pentru acele activități care te fascinează și generează venituri.

Totul va funcționa ca o motivație suplimentară: de parcă ți se acordă ore în plus la o zi normală. Nu vei mai dori să petreci atât de mult timp cu telefonul în mână și vei fi mult mai focusat pe lucrurile cu adevărat importante.

Nu va fi timp liber de pierdut pe activități ineficiente, dar te vei relaxa mai mult și vei avea timp pentru tine. Acest lucru se va întâmpla dacă vei începe să îți planifici vacanțele, hobby-urile și vei cere și sprijinul familiei tale când simți nevoia.

Vor mai fi momente în care vei fi tentat să revii la vechile obiceiuri, timp petrecut pe social media sau privitul video-urilor pe Youtube. Defecțiunile sunt normale, nu înseamnă că sistemul este prost sau inadecvat. Principalul lucru este să continui și să nu renunți.

În acest an, îți vei da seama că oricât de încărcat ar părea programul, poți oricând să găsești timp pentru ceea ce este cu adevărat important. Trebuie să recunoști cu sinceritate unde pierzi timpul și să-l ocupi cu sarcini care te vor duce la obiectivul tău.
Reguli care te vor ajuta să folosești
corect metoda Circle-Pie
Dacă decizi să utilizezi această metodă, urmează câteva reguli. Principalul lucru este să găsești rezervele ascunse de timp pe care le ai și nu să înfrumusețezi realitatea.

Reflectează sincer. Dacă petreci timp pe rețelele sociale - scrie. Aceste notițe nu au scopul să te facă să te simți vinovat, ci să înțelegi cât timp ai de fapt la dispoziție.

Nu marca ora „cu ochiul”. Dacă nu știi cât durează o sarcină, folosește cronometru și obține un răspuns clar.

Ia în considerare timpul pentru somn, mâncare și odihnă. Acestea sunt nevoile tale de bază și nu pot fi ignorate. Dacă nu te vei odihni, nu vei putea lucra pe deplin.

Vino cu un plan „B” pentru situații neobișnuite. Dacă rămâi blocat într-un ambuteiaj sau mergi la oficiul poștal pentru un minut și stai acolo aproape o oră, ai nevoie de un plan cu privire la cum să avansezi următoarele lucruri sau cui să ceri ajutor pentru a ajunge la timp.

Creează un program separat pentru weekend. Notează toate lucrurile pe care trebuie să le faci. Weekend-urile sunt de obicei foarte diferite de zilele de lucru, dar dacă nu le planifici, poți pierde cu ușurință mult timp.

⚖️Implementează modificările de program treptat și cu atenție. De exemplu, ai vrut să te trezești devreme pentru a avea timp să studiezi înainte de muncă. Dacă nu ai mai făcut asta până acum, nu îți seta imediat alarma la 5 dimineața. Încearcă mai întâi să te trezești cu o jumătate de oră mai devreme decât de obicei. Îndreaptă-te spre obiectiv treptat, cu pași mici și răbdare,
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER PENTRU A NU PIERDE ULTIMELE NOUTĂȚI
Bazele programării fără absurditate și snobism. Simplu și clar despre cum să obții o nouă profesie.
Front-End Developer
Oferim cunoștințe și abilități care te vor ajuta să găsești un loc de muncă bine plătit
Profesie timp de 6 luni
Atașăm un mentor: el va răspunde la orice întrebări
Multă practică într-un mediu de dezvoltare comercială
Doar 10 ore pe săptămână
de la
999
RON/Lună
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
09 mai 2022
Timp de citire: 1 minut
Dezvoltatorii front-end construiesc modul în care arată un site web. Dezvoltatorii backend construiesc modul în care funcționează un site web.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
260
421
Timp de citire: 2 minute
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK