18.06.2022
Profesii
Comunitate pentru dezvoltatori
Există comunități pe platforme, create de unele companii sau create direct de către dezvoltatori, fără implicarea unei companii.
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Timp de citire: 4 minut
328
Se pare doar că dezvoltatorul scrie codul singur într-o cameră întunecată și nu are nevoie de sprijin. În realitate, toată lumea are nevoie de feedback și de idei noi. Dezvoltatorul este ajutat în acest sens de către comunitate. Propunem să aflăm ce este și ce sarcini rezolvă.
Ce este o comunitate?
O comunitate este un grup de oameni uniți de un scop sau domeniu comun. Vecinii care locuiesc în același cartier, pescarii care se întâlnesc în fiecare weekend pe plajă sau pasionații de vape-uri care discută despre ele pe Pikabu - toate acestea sunt comunități, deși diferă unele de altele. La fel se întâmplă și în IT.

O comunitate, în sensul cel mai larg al cuvântului, ajută la obținerea de feedback. Nou-veniții se duc pe un forum pentru sfaturi, le primesc și văd câți alții ca ei sunt. Profesioniștii se întâlnesc și discută despre blocajele de cod, complexități și subtilități, practică mentoratul, caută parteneri de proiect.

Dar cel mai important lucru este că fiecare membru al unei comunități știe că nu este singur și înțelege că poate apela la prietenii săi pentru aproape orice sarcină. Comunitatea vă va răspunde la o întrebare despre cum să faceți un site cu animație, vă va spune unde să citiți despre asta, va asculta plângerile liderului sau pur și simplu vă va sprijini.


"Este în natura umană să te simți mai confortabil și mai în siguranță, știind că nu ești singur. Chiar dacă nu ești un membru activ al comunității, dar știi că este la câteva click-uri distanță și că poți primi ajutor acolo, asta este important. - citat
Ce comunități există
Pe platforme. Comunitățile se dezvoltă pe baza resurselor educaționale și informaționale. Uneori pe cont propriu, ca pe Reddit, alteori sub supravegherea moderatorilor, ca pe Quora. Comunitățile de pe platforme pot fi diferite. Există comunități locale pentru dezvoltatorii Python, dezvoltatorii front-end și alții. Pe Reddit puteți găsi canale restrânse pentru specialiști - de exemplu, pe Python, ReactJS și JAMstack.

Create de companii. Companiile creează comunități pentru a-i ajuta pe dezvoltatori să se adapteze mai repede la regulile de lucru, să pună întrebări și să primească feedback.
Giganți precum Google și Meta (o organizație recunoscută ca fiind extremistă și interzisă în Rusia) creează comunități care sunt utile pentru oricine este implicat în programare. Astfel de comunități au soluții la multe probleme de cod, iar dezvoltatorii se găsesc între ei dacă locuiesc în apropiere.

Comunități auto-organizate. Acestea există datorită dezvoltatorilor entuziaști. Fiecare oraș mare are comunități locale de IT, membrii acestora se întâlnesc, organizează conferințe, mitaps (apeluri), hackathons (concursuri). În timpul pandemiei, formatul s-a schimbat și întâlnirile au devenit online, dar legăturile nu au fost întrerupte.
Entuziaștii creează comunități globale pentru dezvoltatorii care scriu în aceeași limbă sau care dezvoltă proiecte similare. Pe unele site-uri sunt găzduiți juniori, pe altele se găsesc oameni cu aceleași idei și nimeni nu se deranjează reciproc.
De ce o comunitate?
Să rezolve sarcini complexe. Un dezvoltator scrie cod, se cufundă în el și obosește. Trebuie să ne dăm la o parte și să privim lucrurile cu imparțialitate - este greu să o facem singuri. Și nu contează cât de experimentat sunteți: atât dezvoltatorul începător, cât și cel experimentat se vor confrunta cu această problemă. Aici intervine comunitatea.

Cel mai bun loc pentru a găsi răspunsurile este pe site-urile de întrebări și răspunsuri dedicate: cel mai probabil, dezvoltatorii s-au confruntat deja cu această problemă. Cel mai evident exemplu este Stack Overflow. Programatorii de aici nu numai că găsesc răspunsuri, dar își împărtășesc programele pentru ca altcineva să poată repara erori sau să le testeze codul.

O altă comunitate populară este GitHub. Dezvoltatorii postează codul în domeniul public (acest lucru se numește "opensource"), iar alți utilizatori îl pot critica, utiliza, adăuga la el.

Fiecare profesionist IT va găsi în domeniul public un site de întrebări și răspunsuri sau un cod pentru nevoile sale. Pentru dezvoltatorii web, există SitePoint - tot ce ține de HTML, CSS, JavaScript, PHP, Photoshop, SEO este discutat acolo.

Schimbul de cunoștințe. Dezvoltatorii experimentați știu multe, dar nu își împărtășesc întotdeauna informațiile între ei. Dar împărtășirea este utilă: în acest fel, întreaga comunitate este stimulată, iar programatorii individuali își sistematizează cunoștințele.

Bineînțeles, dezvoltatorii își pot scrie blogurile pe orice platformă, dar există unele în care este mai ușor să găsești un public țintă. De exemplu, puteți scrie pe blogul Hashnode, puteți participa la discuții și puteți organiza transmisiuni în direct. Alte opțiuni pentru bloguri sunt Habr, Hacker News, Medium.
"Eu sunt autodidact și nu am folosit comunitatea pentru a învăța. Dar folosesc cu siguranță githab și stack-overflow. Aceasta este frumusețea lor: pot fi folosite ca o resursă de informații, o sursă operațională și o comunitate, fiecare găsește ceva diferit.

Un dezvoltator poate că nu are nevoie de o comunitate pentru a comunica, dar cu siguranță are nevoie de una pentru a răspunde la întrebări. Fără cunoștințe și date, nici începătorii, nici profesioniștii nu pot face acest lucru." - citat
Pentru a dobândi noi cunoștințe. Un programator începător întâmpină uneori dificultăți în formularea unei întrebări specifice către colegii săi mai în vârstă: lipsesc cele mai elementare cunoștințe. Merită să mergeți în comunități cu cursuri, prelegeri sau hărți mentale pe diferite domenii de dezvoltare. Diferența dintre aceste comunități și școlile online este că nu există profesori, dar poți găsi un mentor, ca pe Code Newbie, sau poți alege cursuri și îți poți face singur un program educațional, ca pe FreeCodeCamp.

Găsiți parteneri, proiecte și locuri de muncă. Comunitatea nu numai că împărtășește cunoștințe și rezolvă probleme legate de cod și arhitectură, dar găsește și colaboratori pentru un proiect comun sau chiar un start-up. Le arătați altora ideile dumneavoastră - ei le explorează, le evaluează și, dacă doresc, le împărtășesc resursele. La Digital Ocean, de exemplu, puteți găsi dezvoltatori și manageri de produs care să vă sprijine și să vă împărtășească proiectul.

Să știți că nu sunteți singuri. Nu contează ce nivel are un programator: toată lumea este umană și toată lumea dorește sprijin. Este important să nu fii singur atunci când îți începi cariera, când ești discriminat sau când faci o greșeală care aproape că îți distruge un proiect. Pe Women Who Code, femeile care lucrează în domeniul IT își împărtășesc problemele și caută femei care gândesc la fel.

Uneori se pare că dezvoltatorii din alte domenii nu te vor înțelege, așa că nu vrei o comunitate globală - pentru toată lumea, ci o zonă îngrădită - pentru a ta. Pythoniștii își găsesc tovarăși într-o bază de date de e-mailuri, iar designerii UX vor găsi sprijin într-o comunitate pentru cei care lucrează cu interfeța utilizatorului.

Comunitățile ajută atât la relocalizare (în cazul în care un angajat se mută la cererea companiei), cât și la adaptarea la noul mediu.
Pentru ce trebuie să fiți pregătiți
Învățați engleza. Fără limba engleză va fi dificil, deși există dezvoltatori vorbitori de limbă română în toate comunitățile de pe piața românească. Engleza ajută la înțelegerea colegilor străini, la o mai bună formulare a întrebărilor și la obținerea de informații din surse vorbitoare de limbă engleză.

Alegeți comunități cu administratori adecvați. Se pot întâmpla lucruri în comunități: începătorii pot fi răniți, pot declanșa un conflict pentru nimic, își pot umple discuțiile cu reclame sau informații despre subiecte străine. Dar dacă în comunitate există administratori puternici și competenți, aceștia vor rezolva orice problemă.
"Desigur, comunitățile au dezavantaje, iar toxicitatea este unul dintre ele. Dar toate acestea se rezolvă cu un management adecvat. Un bun administrator de comunitate invită în comunitate doar experți relevanți, menține doar subiecte de conversație importante și relevante, blochează spam-ul și ajută la rezolvarea conflictelor."
Nu este greu să ne dăm seama dacă un administrator sau un moderator este adecvat. Uitați-vă la modul în care gestionează comunitatea, la modul în care sunt construite frazele, dacă sprijină participanții, dacă ajută la rezolvarea problemelor.

Împărtășiți cu comunitatea proiectele care sunt dificil de implementat fără dumneavoastră. Cel mai bine este să nu afișați codul complet în comunitățile în care nu aveți încredere. Una este să postezi codul pe github, alta este să vorbești cu străinii despre aplicație. Dacă trebuie să arătați un fragment de cod, faceți-o într-un mod care să nu vă încalce interesul și acordul de confidențialitate, dacă aveți unul.
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER PENTRU A NU PIERDE ULTIMELE NOUTĂȚI
Bazele programării fără absurditate și snobism. Simplu și clar despre cum să obții o nouă profesie.
Front-End Developer
Oferim cunoștințe și abilități care te vor ajuta să găsești un loc de muncă bine plătit
Profesie timp de 6 luni
Atașăm un mentor: el va răspunde la orice întrebări
Multă practică într-un mediu de dezvoltare comercială
Doar 10 ore pe săptămână
de la
999
RON/Lună
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
08 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Datorită metodei „circle-pie”, vei găsi timp și vei prelua controlul asupra acestuia.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
598
421
Timp de citire: 2 minute
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK