09.05.2022
Profesii
Front-end sau back-end: care este diferența și ce tip de dezvoltare să alegi
Dezvoltatorii front-end construiesc modul în care arată un site web. Dezvoltatorii back-end construiesc modul în care funcționează un site web.
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Timp de citire: 1 minut
260
Persoanele care încep să învețe programare se confruntă cu diverse întrebări, unele sunt în legătură cu: front-end și back-end. ❓
 1. Pe care dintre aceste două căi să le alegi?
 2. Poți să le faci pe amândouă?
 3. Cât câștigă cineva care lucrează în HTML și CSS ?
În acest articol, vom analiza diferențele fiecăruia în ceea ce privește descrierea, abilitățile, limbajele de programare și veniturile pe care le poți avea.

Dezvoltatori Front-end vs. Back-end

Să presupunem că ai vrut să construiești un site web WordPress pentru afacerea ta. Dezvoltatorul front-end va crea tema: imaginile, stilul și prezentarea. În timp ce dezvoltatorul back-end poate lucra la gestionarea bazei de date, precum și a utilizatorilor site-ului, probleme de securitate și performanța site-ului.
Limbaje de programare

Dezvoltatorii front-end folosesc în principal trei limbi: HTML, CSS, JavaScript. În ultimii câțiva ani, rolul dezvoltatorului de front-end a evoluat, așa că dezvoltatorii profesioniști de front-end ar putea dori, de asemenea, să ia în considerare dezvoltarea unor abilități JavaScript mai intermediare până la avansate, precum și acumularea de experiență folosind instrumente de linie de comandă și un framework precum React.

Dezvoltatorii back-end trebuie să fie competenți în limbaje de programare care se redau pe partea de server a unui site web sau a unei aplicații. Cele mai populare limbaje de programare back-end sunt PHP, Ruby, Python, Node.js și Java. De obicei, un bun dezvoltator back-end va fi un maestru în unul dintre aceste limbaje, dar suficient de familiar pentru a scrie cod într-un al doilea sau al treilea limbaj de programare. Dezvoltatorii back-end vor trebui, de asemenea, să aibă experiență în lucrul cu baze de date precum MySQL, Oracle și SQL Server.

Pentru a descoperi ce te atrage mai mult, trebuie să încerci ambele roluri, să vezi ce ți se potrivește, front-end sau back-end.
Limbaje programare Front-End
Limbaje programare Back-End
Aptitudini

Deci, ce fel de abilități are nevoie un dezvoltator front-end față de un dezvoltator back-end?
Dezvoltatorii front-end lucrează la aspectul și interfața cu utilizatorul site-ului web, iar pe lângă limbajele de programare enumerate mai sus, dezvoltatorul front-end ar trebui să aibă unele abilități folosind instrumente de proiectare precum PhotoShop, Sketch sau Figma. Dezvoltatorii front-end ar trebui să cunoască, de asemenea, elementele de bază ale găzduirii web și cumpărării unui domeniu.
Dezvoltatorii back-end, pe de altă parte, trebuie să aibă abilități de gândire critică. Un dezvoltator backend este responsabil de proiectarea sistemelor și pentru modul în care utilizatorul va interacționa cu site-ul web.
❓ Întrebări la care ar trebui să poată răspunde dezvoltatorul back- end:

 • Unde sunt stocate datele? Este depozitat în siguranță?
 • Dacă traficul site-ului este de 100 ori mai mare decât de obicei peste noapte, site-ul se va putea scala fără să se blocheze?
 • Cum pot adăuga o nouă funcție pe site, fără a întrerupe funcționalitatea actuală?
 • Cum pot testa un site web pentru ca utilizatorul final să întâmpine cât mai puține dificultăți și erori?

Dacă vrei să fii freelancer sau să-ți deschizi propria companie, s-ar putea să renunți la traseul de formare profesională universitar și să te autoeduci prin cursuri online. Atâta timp cât poți oferi rezultate și ai experiență, nu trebuie să arăți o diplomă pentru a-ți câștiga existența. Dacă pornești complet de la zero, poate fi necesar să dezvoltați câteva proiecte pe cont propriu. În acest fel, portofoliul tău poate demonstra experiența primilor clienți. Un portofoliu puternic este deosebit de important pentru dezvoltatorii de front-end.
Indiferent dacă dorești să devii dezvoltator front-end sau back-end: îți sugerăm să înveți HTML și CSS. Aceste două limbaje sunt foarte puternice (și nu prea greu de învățat), ele stau la baza oricărei dezvoltări web.

Salariu

Salariile pot varia dramatic în funcție de experiență( junior, middle și senior) și în funcție de skill-urile tale. Aptitudinile de asemenea, au un efect asupra salariului, așa cum se remarcă prin diferența de salariu dintre un dezvoltator web JavaScript senior care depășește un dezvoltator senior de front-end.

Costul angajării dezvoltatorilor

Un dezvoltator poate percepe sume diferite în funcție de o varietate de factori.

Iată câteva dintre principalele motive:
 • Aptitudinile tale ca dezvoltator — limbajele de programare pe care le cunoști cel mai bine, instrumentele cu care ești cel mai familiarizat etc.
 • Capabilitatea de a interacționa direct cu clientul, dacă ai abilități de management de proiect și ești capabil să gestionezi o echipă.
 • Dacă ești un dezvoltator sau antreprenor independent, rețeaua prin care îți oferi serviciile.
 • Unde locuiești.
 • Cantitatea de experiență pe care o ai lucrând în domeniul tău.
 • Cât timp ai lucrat la o anumită companie ca angajat cu normă parțială sau cu normă întreagă.
Ce este un dezvoltator Full-Stack
➖ Oamenii care au abilități atât în ​​dezvoltarea front-end, cât și în back-end sunt adesea numiți dezvoltatori full stack. Cu alte cuvinte, au o gamă completă de abilități care pot fi aplicate interfeței cu utilizatorul și tot ceea ce o face să funcționeze în fundal.

➖ Unii oameni consideră că un dezvoltator full stack nu este la fel de bun ca un dezvoltator front-end sau back-end.

➖ Ca dezvoltator, a avea competențe atât în ​​front-end, cât și în back-end înseamnă mai multe oportunități. Vei putea aplica pentru mai multe posturi de muncă cu contract, cu normă parțială sau cu normă întreagă. În calitate de freelancer, vei putea prelua mai multe proiecte fără a fi limitat doar la front-end sau doar la back-end.

➖ Din perspectiva clientului sau angajatorului, vei putea înțelege proiectele în ansamblu. Atât cum trebuie să funcționeze pentru utilizator, cât și cum trebuie să funcționeze în fundal. Le vei oferi un singur contact pentru toate nevoile lor. Și îi vei putea sprijini atunci când lucrurile merg prost de ambele părți. Acest lucru te face și mai valoros pe termen lung.

➖ Cererea atât pentru dezvoltatorii front-end, cât și pentru dezvoltatorii back-end este în continuă creștere. Prin urmare, alegerea fiecăreia te poate ajuta să îți creezi cariera sau afacerea pe care ți-ai dorit-o întotdeauna. Asigură-te că explorezi ambele lumi de dezvoltare pentru a determina care este cea mai potrivită pentru tine! ✅
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER PENTRU A NU PIERDE ULTIMELE NOUTĂȚI
Bazele programării fără absurditate și snobism. Simplu și clar despre cum să obții o nouă profesie.
Front-End Developer
Oferim cunoștințe și abilități care te vor ajuta să găsești un loc de muncă bine plătit
Profesie timp de 6 luni
Atașăm un mentor: el va răspunde la orice întrebări
Multă practică într-un mediu de dezvoltare comercială
Doar 10 ore pe săptămână
de la
999
RON/Lună
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
08 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Datorită metodei „circle-pie”, vei găsi timp și vei prelua controlul asupra acestuia.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
598
421
Timp de citire: 2 minute
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK