09.05.2022
Profesii
Cum să stăpânești o profesie IT de la zero și să treci la un nou loc de muncă fără experiență
Mai întâi, stabilește-ți un obiectiv: alege o zonă și întreabă-te unde te vezi peste 10 ani
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Timp de citire: 3 minute
175
Schimbarea carierei este dificilă. Trebuie să iei o decizie, să studiezi domeniu spre care tinzi, să obții prima experiență și să treci de interviuri.
Cum să înveți de la zerо
Setează un scop. Înainte de orice schimbare, este mai bine să-ți pui un obiectiv și să creezi un plan de acțiune. Acest lucru te va ajuta să mergi în direcția corectă și să înțelegi valoarea muncii.
Întrebări care te ajută la stabilirea obiectivelor:
Ce vreau să lucrez? — De exemplu, ca analist de date la distanță.

În ce domeniu mi-ar plăcea să lucrez? — Studierea schimbărilor climatice într-o organizație de cercetare.

Ce vreau să fac în fiecare zi timp de, să zicem, cinci ani? — Să lucrez la un proiect care studiază de ce se topesc ghețarii.

Unde mă văd peste zece ani? - Șef de departament de analiză.

Ce aș face în fiecare zi, chiar dacă nu aș fi plătit pentru asta? — Aș conduce departamentul de analiză a datelor, aș dezvolta strategii pentru dezvoltarea unei organizații de cercetare.

Este important ca răspunsurile să nu fie influențate de publicitate și societate, altfel scopul nu te va entuziasma. Chiar dacă prietenii tăi au reușit să tranzacționeze la bursă sau să câștige un milion ca curier, nu este cert că acest lucru ți se potrivește și ție. Fii onest cu tine însuți.

Scopul trebuie să fie specific. Dacă există rezultate aproximative sau vagi în formularea sa, atunci nu este clar cum să o urmezi. Ce pași să întreprinzi dacă scopul este să devii un analist de date mai bun?

Prin urmare, este mai bine să specifici scopul și să îl faci măsurabil. A concretiza înseamnă a scrie și a ști ceea ce vrei să primești fără o formulare ambiguă.
Măsurabil - pentru a clarifica cât timp va dura și când vei ajunge la scopul propus.
❌ Devin cel mai bun analist de date.

Până în 2023, deveniți șeful departamentului de analiză. ✅
Află cerințele postului. Să presupunem că vrei să faci dezvoltare frontend. Deschide site-uri de locuri de muncă și studiază cerințele angajatorilor. Creează liste cu ceea ce știi, ceea ce nu înțelegi prea bine și ceea ce nu știi. Dacă ai timp, învață ceva nou. Dacă nu, caută locuri de muncă care se potrivesc abilităților tale.

Amintește-ți că abilitățile pot fi de bază și avansate. De exemplu, un dezvoltator de front-end trebuie să folosească HTML, CSS și JavaScript, să cunoască elementele de bază ale aspectului și să înțeleagă designul UX / UI. De asemenea, va fi grozav dacă poate să deseneze, să cunoască elementele de bază ale compoziției, să înțeleagă cum funcționează serverele și să știe să comunice cu colegii. La începutul drumului de a crește și a deveni un specialist, un începător trebuie să stăpânească abilitățile de bază, apoi să le actualizeze sau să-și dezvolte competențe suplimentare.
Alege o metodă de învățare. Nu vei ajunge departe cu o singură listă de abilități. Trebuie să înțelegi cum să le dezvolți. Adică, întocmește o traiectorie educațională, găsește materiale educaționale și decide cum vei evalua rezultatul.

De exemplu, la pasul anterior, ai realizat că cunoști HTML și CSS de bază, dar nu înțelegi nimic despre aspectul responsive și nu știi JavaScript. Am comparat programele mai multor cursuri online și am descoperit că este nevoie de două luni pentru a îmbunătăți fiecare abilitate dacă studiezi două ore în fiecare zi. Acum rămâne să cumperi un manual sau să găsești tutoriale video - și să studiezi.

Cel mai dificil lucru este să evaluezi rezultatul și să cauți erori. Dacă decizi să o faci singur, pregătește-te să ceri sfaturi pe forum sau să consulți prietenii.

Cea mai simplă cale este să contactezi școlile specializate. Metodologii lor au realizat programe, au elaborat materiale educaționale. Iar profesorii te vor ajuta să înțelegi totul și să îți evaluezi rezultatele la sfârșitul cursului.
A practica. Un începător învață multă teorie și poate spune cu ușurință ce funcționează și cum. Dar cunoștințele nu funcționează fără abilități - nu este suficient să înțelegi ce și cum funcționează, este, de asemenea, important să le poți pune în practică.

Cel mai bine este să organizezi învățarea în jurul proiectelor. Astfel, vei dobândi abilități și vei obține un produs funcțional. În școlile online moderne, cel mai adesea educația este construită astfel: elevii studiază subiecte noi și creează mini-proiecte. La sfârșitul cursului, toată lumea are pregătite câteva aplicații de lucru sau site-uri web simple.

Dacă decizi să studiezi pe cont propriu, urmează același principiu - caută proiecte. Nu este interesant să le faci pentru tine - cere sarcini de la prieteni sau găsește cereri pe freelance. Astfel vei obține experiența care îți lipsește și vei crea un portofoliu pe care îl vei arăta viitorului angajator.
Dar este mai dificil pentru cineva să-și evalueze puterea. Există riscul de a prelua o sarcină care nu este încă posibil de rezolvat la nivelul tău, de a te epuiza și de a renunța. Prin urmare, înainte de a începe proiectul, caută pe forumuri specialiști care și-au asumat deja sarcini similare și studiază experiența acestora.

Folosește puterea comunității. Feedback-ul este important în profesiile IT. Oamenii cu idei similare îți vor spune dacă produsele tale funcționează, vor găsi erori și îți vor oferi soluții mai simple și mai rapide. Dacă dorești un răspuns la o anumită întrebare, adreseaz-o pe Stack Overflow.
Cum să treci la un nou loc de muncă
Caută și nu renunța. Dacă experiența ta anterioară este departe de a fi un domeniu nou, atunci este dificil să te bazezi pe un salariu mare. Fii pregătit pentru a lucra în posturi de juniori sau chiar pentru a face un stagiu gratuit. În primul rând, este important să câștigi experiență și să înțelegi cum funcționează sectorul IT.

Căutarea va dura timp - este puțin probabil că vei putea interesa din prima angajatorul. Aplică la toate posturile vacante și nu te gândi la jobul la care visezi. Ai nevoie de un început.

O scrisoare de intenție bine scrisă este o oportunitate excelentă de a vorbi despre abilitățile pe care le-ai dobândit într-un alt domeniu și despre interesul tău pentru companie. Uneori, angajatorul este surprins de ochi sclipitori, și nu doar de aptitudini reale.

Folosește toate modalitățile de a găsi un loc de muncă: site-uri web, canale și grupuri din rețelele sociale, comunități profesionale și cunoștințe.

Arată-ți potențialul. Se așteaptă ca tinerii profesioniști să fie motivați și dispuși să învețe. Este exact ceea ce trebuie să arăți la un interviu.
Nu uita de abilitățile profesionale - se angajează oricum datorită lor. Principalul lucru este să nu minți: arată că ai abilități și instrumente de bază și că ești gata să înveți rapid ceea ce nu cunoști.

Protejează-ți proiectele. Nu spune, arată. În loc să susții o prelegere despre modul în care ai gestionat provocările de învățare, prezintă câteva dintre aplicațiile, site-urile web sau alte proiecte. Nu te gândi la frumusețea sau semnificația lor: uneori este important ca un angajator să vadă că ești capabil să creezi un produs minim viabil, chiar și unul neterminat.
Cum să nu-ți fie frică și să nu renunți
Acceptă frica. S-ar putea să-ți fie frică să începi totul de la 0 și să te reprofilezi. E în regulă, schimbarea ne sperie. Cu cât este mai mare incertitudinea în viitor, cu atât este mai mare stresul și nivelul de frică. Dar dacă explorezi această frică, va fi mai ușor să-i supraviețuiești.

De exemplu, ai ales deja un curs de dezvoltare front-end, ai contactat managerul și brusc intri în panică. Ia o pauză și încearcă să-ți dai seama de ce ți-e frică.

Psihologii de la Universitatea din California au demonstrat că dacă discuți despre emoții negative, frica va scădea. Prin urmare, nu ignora emoțiile - spune-ți frica cu voce tare sau noteaz-o pe hârtie. Gândește-te de unde a venit.

Încearcă să o descompui în mai multe componente. Astfel vei ști că, de exemplu, ți-e frică să nu pierzi bani și să nu înveți nimic. Apoi încearcă să găsești recenzii reale despre curs sau să discuți cu cei care l-au promovat, pune întrebări care te preocupă.

Caută exemple. Pentru a face față fricii, caută exemple de oameni care au reușit deja. Întreabă prietenii, citește articole de blog despre eficiența personală, vizionează videoclipuri motivaționale. Nu trebuie să le iei sfatul. Este important să vezi ce au făcut alții și să ai timp să aplici pentru propria formare sau să trimiți CV-ul la un post vacant.
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER PENTRU A NU PIERDE ULTIMELE NOUTĂȚI
Bazele programării fără absurditate și snobism. Simplu și clar despre cum să obții o nouă profesie.
Front-End Developer
Oferim cunoștințe și abilități care te vor ajuta să găsești un loc de muncă bine plătit
Profesie timp de 6 luni
Atașăm un mentor: el va răspunde la orice întrebări
Multă practică într-un mediu de dezvoltare comercială
Doar 10 ore pe săptămână
de la
999
RON/Lună
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
09 mai 2022
Timp de citire: 1minut
Dezvoltatorii front-end construiesc modul în care arată un site web. Dezvoltatorii backend construiesc modul în care funcționează un site web.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
260
421
Timp de citire: 2minute
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK