02.05.2022
Timp de citire: 3 minute
Profesii
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Are nevoie un programator de studii superioare: avantajele și dezavantajele absolvirii unei universități
Experiența și proiectele din portofoliu sunt mai importante, dar uneori este nevoie și de studii superioare.
549
David Karp a părăsit școala la 15 ani, a creat Tumblr și l-a vândut către Yahoo
pentru 1 miliard de dolari. Mark Zuckerberg nu a absolvit Universitatea Harvard, dar a reușit să devină fondatorul celei mai mari companii de IT - Meta. Merită să petreci ani de zile studiind pentru a lucra în domeniul IT? Citește articolul și află răspunsul la această întrebare. Descoperă care sunt avantajele și dezavantajele de a avea studii superioare.
Sunt importante studiile superioare❓
Studiul realizat de către cei de la Stack Overflow din 2020 a inclus programatori din SUA, Canada, Germania, Marea Britanie și India. 46% dintre cei 65.000 de profesioniști IT intervievați au primit o diplomă de licență, aproximativ 23% au primit o diplomă de master. Restul respondenților s-au stabilit pe educația școlară, au urmat cursuri profesionale sau s-au angajat în auto-studiu. Cu toate acestea, majoritatea lucrează în companii mari și corporații cu un personal de la 20 până la > 10.000 de angajați.
➖ Studiile și sondajele confirmă că în domeniul IT, atunci când aplici pentru un loc de muncă, cunoștințele și aptitudinile sunt mai importante decât o diplomă de studii superioare. Principalul lucru este să finalizezi cu succes o sarcină de testare, să treci un interviu și să arăți un portofoliu puternic.

➖ Nevoia de studii superioare depinde și de zona în care vrei să lucrezi și să te dezvolți. De exemplu, este puțin probabil ca un viitor cercetător de date să poată stăpâni în mod independent abilitățile de procesare și gestionare a datelor, să studieze analiza matematică și teoria probabilității, algoritmii de învățare automată și analiza textului.

➖ Prin urmare, mulți angajatori indică studiile tehnice superioare printre cerințele pentru solicitant. În același timp, pentru a începe cariera în dezvoltarea web, este suficient să urmezi cursuri de programare, să stăpânești nuanțele interacțiunii cu serverul și să înveți cum să utilizezi framework-urile.
Avantaje ✅
1️⃣ Mai multe cunoștințe. La universitate, pe lângă disciplinele legate de profesie, studenții studiază discipline conexe: bazele algoritmilor, matematica superioară, teoria probabilităților, statistica matematică și mai multe limbaje de programare. Aceste cunoștințe vor fi utile atunci când se lucrează, de exemplu, în domeniul bio informaticii.
2️⃣ Disciplina. Studenții învață să planifice timpul, să dea dovadă de perseverență, să lucreze cu surse primare, să învețe o cantitate mare de informații într-un timp limitat. În profesiile IT, aceste abilități sunt apreciate.
3️⃣ Job într-o companie de stat. Atunci când angajează specialiști, organizațiile de stat se uită dacă pretendentul are studii superioare. Fără diplomă de învățământ de specializare, vei ocupa o poziție liniară, dar nu de managerială.
„Mi se pare că învăţământul superior ne învaţă să gândim, să raţionăm, să reflectăm. În general, învață o abordare sistematică ca metodologie a gândirii și de aceea este importantă. Învățământul superior ne obligă să învățăm cum să găsim informațiile potrivite și să le procesăm. Și aceasta este o abilitate importantă pentru orice specializare, în special în domeniul IT. Deoarece sarcinile din IT nu sunt standard, ele necesită o analiză aprofundată, astfel cum zeci de oameni vor folosi soluțiile tale ulterior. Și întotdeauna trebuie să găsești algoritmi pentru rezolvarea acestor probleme. De asemenea, este important să poți seta sarcini, astfel încât să fie clar „cum se face” - trebuie să cauți pe google și să te gândești. Dar pentru a înțelege „ce să faci”, sunt necesare căutare, structurare și procesare. Asta oferă universitatea. Prin urmare, sunt de părere că studiile superioare sunt necesare pentru a deveni un specialist IT bun.” - Dev Python
Dezavantaje ⭕
  1. Experienţă. După facultate, tinerii profesioniști adesea nu au experiență practică, toate abilitățile lor se bazează pe proiecte educaționale. Iar un specialist fără studii superioare, dar cu experiență de lucru pe proiecte reale, se adâncește rapid în sarcini. Compania nu trebuie să investească timp și bani pentru a o adapta la condițiile acestei dezvoltări. Astfel, experiența și abilitățile sunt mai importante decât nivelul de educație.
  2. Relevanța informațiilor. Cunoștințele dobândite la universitate devin rapid învechite. Absolvenții descoperă adesea că posturile vacante nu mai necesită ceea ce a fost predat la cursuri. Va dura încă șase luni sau un an pentru a actualiza cunoștințele sau pentru a studia independent instrumentele pe care angajatorii le indică în posturile vacante.
  3. Lipsa programelor de instruire. Universitățile nu oferă posibilitatea de a absolvi în unele specializări. De exemplu, nu există un program cu drepturi depline pentru un dezvoltator front-end în sistemul public de învățământ. Viitorii specialiști IT învață instrumentele profesiei pe cont propriu sau prin cursuri online.
  4. Portofoliu. Este important ca angajatorii să știe ce poate face un potențial angajat și la ce a lucrat deja. Prin urmare, acordă atenție portofoliului. Dacă are proiecte complexe de succes, obținerea unui loc de muncă fără studii superioare este reală. Cu diplomă, dar fără portofoliu, este mult mai dificil.
„Cred că studiile superioare nu sunt necesare, mai degrabă este nevoie de o diplomă pentru o „bifă”. Desigur, cunoștințele fundamentale și capacitatea de a învăța sunt utile, educația este utilă, dar din punctul de vedere al devenirii programatorului, nu.” - Java Expert
„După părerea mea, dacă ai nevoie de o diplomă de facultate la serviciu sau nu, este o loterie. Lucrez în domeniul IT de mai bine de 10 ani, iar în acest timp mi s-a cerut o singură dată să aduc diploma de studii superioare. O altă întrebare este cât de des am fost întrebat dacă am studii superioare, iar asta era mult mai des. Prietenul meu nu avea nici măcar studii medii de specialitate, iar din această cauză nu putea fi trecut pe listă ca director general atunci când și-a deschis afacerea. A trebuit să meargă la universitate și să obțină o diplomă. Prin urmare, părerea mea este că studiile superioare sunt necesare, dar nu în toate domeniile de activitate.

În ciuda faptului că am absolvit Universitatea Politehnică din București, a trebuit totuși să urmez cursuri online și să-mi iau o bază acolo pentru a începe în profesia de front-end. Ca procent, nu aveam nevoie de mai mult de 5% din cunoștințe de la universitate, iar acestea sunt mai mult decât cunoștințe școlare. Învățământul superior te ajută să alegi direcția pe care vrei să o faci sau să înțelegi ceea ce cu siguranță nu vei face, toate celelalte abilități vor trebui dobândite separat.” Front End Developer
Ce este necesar pentru a deveni programator:
Gândire abstractă. Programatorii se ocupă adesea de entități - concepte abstracte care nu au analogie în lumea reală. Dacă un dezvoltator are gândire abstractă, nu este dificil pentru el să-și dea seama ce sunt structurile logice sau cum funcționează clasificarea obiectelor.

Perseverență. Calitatea codului unui programator depinde nu numai de cunoștințe, ci și de atenție, acuratețe și capacitatea de a observa detalii. Codul neorganizat, nu poate fi citit de alți programatori. Odată lansat în producție, întreținerea și repararea acestuia va fi mai costisitoare.

Comunicare. Dezvoltatorul realizează foarte rar întregul proiect de la început până la sfârșit. O întreagă echipă este implicată în dezvoltare, așa că este important ca un specialist să poată negocia, să discute ideile altora, să perceapă criticile în mod obiectiv și să nu se teamă să apeleze la colegi pentru ajutor într-o situație dificilă.

Gândire algoritmică. Aceasta este capacitatea de a planifica acțiunile cu câțiva pași înainte, de a prezice la ce vor duce diferite decizii și de a împărți sarcinile mari în sarcini mici.

Autodezvoltare. Este important ca un programator să urmeze tendințele din domeniul IT, să învețe noi instrumente și să-și îmbunătățească abilitățile pentru ca acestea să nu devină depășite.
„Oamenii cred că programarea este o știință a elitei, dar în realitate este invers – mulți oameni creează programe care folosesc programele altora, ca și cum ar construi un zid de cărămizi mici.” - Profesor
Care sunt alternativele la învățământul superior ❓
Autoeducație. Învață pe cont propriu folosind resurse educaționale, cursuri gratuite și simulatoare de programare online și caută răspunsuri la întrebări pe forumuri. Aceasta este o cale dificilă: va trebui să îți formezi independent un plan de pregătire, să cauți cu scrupulozitate pe internet informații de încredere și să nu fii distras de chestiuni străine.

Este bine dacă ai un mentor în procesul de auto-studiu. El te va ajuta la îmbunătățirea codului, îți va spune în ce direcție să te îndrepți și cum să intri în profesie.

Cursuri online. Există cursuri pentru orice specializare IT. De obicei durează 5-12 luni. Experții, profesorii îi ajută pe studenți în procesul de învățare, iar la sfârșitul studiilor, studentul primește un certificat sau o diplomă. Astfel de cursuri sunt ușor de combinat cu programul de lucru.
Deci este universitatea necesară pentru a deveni programator ❓
  • Nu îți face prea multe griji pentru lipsa de studii superioare. Aceasta nu este o barieră pentru a intra într-o companie IT. Câștigă experiență și proiecte reale în portofoliu.

  • Pentru a deveni un dezvoltator de succes, pe lângă instrumentele specializate, este important să ai anumite trăsături de caracter. De exemplu, perseverența și gândirea abstractă. Dacă nu există astfel de calități, diploma nu le va putea compensa.

  • Intră într-o universitate dacă vrei să obții cunoștințe sistematice de programare și nu te-ai hotărât încă asupra unei profesii. Învățământul superior va deveni baza pentru studiul aprofundat suplimentar al unui domeniu IT îngust.

  • Alternativele la o universitate sunt cursurile online sau autoeducația. Pentru a stăpâni abilitățile de bază, va trebui să dai dovadă de perseverență, disciplină și auto-organizare.

  • Cu toate acestea, fără studii superioare, poate fi mai dificil să obții un loc de muncă într-o companie străină și să obții o viză de muncă. Sau într-o companie română de stat, unde este imposibil să ocupi o poziție de conducere fără o diplomă de studii superioare.
Cunoaște mentorii de top care îți vor defini viitorul
Află cum să începi o carieră în IT de la zero
Visezi să devii și tu un specialist bine plătit? Noi îți vom arăta care este cea mai bună cale pentru a reuși să obții primul job în domeniu.
Descoperă-ți adevăratul potențial
În fiecare Luni și Miercuri_|_18:30
450 Euro
Alege cel mai avantajos curs de QA
la doar
Acces 24 / 7 la platforma online de curs, pe viață
Înveți tehnologiile cheie din industrie (SQL, Postman)
Sesiuni înregistrate de mentori seniori din industria IT
Pregătit de angajare într-o lună
Testare Manuală în companii tech
1780 Euro
Învață programare corect și complet
la doar
Acces pe viață la platforma online
Diplomă acreditată de stat
Sesiuni LIVE cu mentori seniori
Internship în companie tech
Curs Front-End Development
Centrul De Carieră pentru angajare
2500 Euro
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
Timp de citire: 2 minute
09 mai 2022
Timp de citire: 1 minut
Dezvoltatorii front-end construiesc modul în care arată un site web. Dezvoltatorii backend construiesc modul în care funcționează un site web.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
260
421
Despre SkillBrain
Cursuri
Comunitatea noastră
Str. Aurel Gurghianu, Nr.29, 400686, Cluj-Napoca, Romania
Parteneri
Plata în rate prin băncile partenere
© SkillBrain 2023
Diplomă de studii acreditată de Stat
Despre SkillBrain
Training programs
Str. Aurel Gurghianu, Nr.29, 400686, Cluj-Napoca, Romania
Comunitatea noastră
Login