30.05.2022
Profesii
Front-end Developer: cine este și cum să deveniți un dezvoltator front-end de la zero
Acesta creează partea de front-end, adică partea de utilizator a resursei web.
Autorul articolului
Grișa Prepeliță
Timp de citire: 3 minute
116
Tot ceea ce îi ajută pe utilizatori să controleze dispozitivele și aplicațiile prin voce, atingeri, gesturi și linie de comandă este creat de un dezvoltator front-end. El sau ea este comparat cu un designer de machetare, crezând că acesta creează pur și simplu conținut vizual. Dar nu este cazul. Un dezvoltator de front-end este un designer, un proiectant, un inginer și un tester, toate într-un singur om.

În acest articol îți spunem ce face un dezvoltator front-end, de ce calități profesionale și personale ai nevoie, unde să studiezi și unde să cauți de lucru.
Cine este un dezvoltator front-end și ce sarcini îndeplinește acesta
Un dezvoltator front-end creează interfața utilizatorului a unui site web, a unei aplicații sau a unui program și o completează cu conținut. Pentru a înțelege mai bine ce face un dezvoltator front-end, trebuie mai întâi să înțelegem ce face un designer de layout.

Toate paginile web constau din elemente de marcare, denumite de obicei cod HTML, și stiluri CSS, care reprezintă modul în care arată elementele. Codul și stilurile oricărei pagini sunt vizibile în Developer Console din browser. Faceți click dreapta oriunde pe pagină și selectați "Inspect"

Codificatorul folosește layout-ul designerului pentru a crea codul paginii - aspectul acesteia pe internet: prescrie structura, inserează imagini cu ajutorul etichetelor. Apoi lucrează la stiluri, cum ar fi culorile, fonturile, umbre, marginile etc.

Pagina creată de codificator este statică. Sarcina front-end-erului - funcționarea paginii web. Face în așa fel încât meniurile să se deschidă, legăturile să funcționeze, conținutul să fie încărcat, intențiile să răspundă la clickurile de mouse.
Ce instrumente și tehnologii ar trebui să stăpânească
 • HTML și CSS
Un dezvoltator front-end nu este implicat în aspectul paginii sau în crearea de stiluri, dar știe cum să adauge un nou element la o pagină sau să schimbe stilul unui element existent. Atunci când se lucrează cu cod HTML și stiluri CSS, se folosesc mai des preprocesoarele - suplimente care scurtează sintaxa codului și o simplifică.

Preprocesoarele fac codul lizibil și productiv. Acesta devine mai scurt și consumă mai puține resurse ale browserului atunci când este procesat.

Preprocesoare populare:

 • HTML - Haml, Jade, Slim;
 • CSS - Less, Sass, Stylus.
Un începător trebuie să învețe doar un singur preprocesor, iar învățarea celorlalte va fi mai ușoară.
JavaScript și TypeScript
 • JavaScript este un limbaj de programare care este utilizat de către developer pentru a adăuga putere de redare a paginii. În loc să folosească cod JavaScript pur, dezvoltatorii folosesc biblioteci.

 • Un dezvoltator trebuie să înțeleagă cum funcționează structurile de date, cum se aplică funcțiile și care sunt prototipurile, metodele obiectelor și alte concepte de bază. Dacă începeți să folosiți biblioteci fără să învățați JavaScript, copiați pur și simplu părți din cod fără să înțelegeți ce și cum funcționează.

 • Este important să se poată lucra cu TypeScript, o versiune extinsă a JavaScript, care corectează unele dintre defectele sale: de exemplu, tastarea dinamică. În TypeScript, acesta este înlocuit de tipărirea statică.
jQuery
 • Dezvoltatorii folosesc biblioteca jQuery pentru a evita scrierea de coduri lungi în JavaScript sau TypeScript. Acesta conține construcții de cod simplificate, mai rapid de tastat și plugin-uri gata făcute. Dacă un dezvoltator nu dorește să scrie o galerie foto de la zero, un tooltip sau o prezentare de dispozitive, el folosește pur și simplu un plugin gata făcut.
Gulp și WebPack
 • Atunci când mai mulți front-end-eri lucrează la un proiect și fiecare scrie partea sa de cod js, stiluri css, salvează imagini în dosar, este dificil să se colecteze toate datele într-un singur proiect - sunt multe fișiere, iar imaginile au o mărime diferită.

 • Pentru a evita colectarea manuală a datelor, cei din front-end folosesc un software special. Acestea colectează automat toate stilurile css într-un fișier, scripturile în altul, iar imaginile într-un al treilea. Ca urmare, front-end-erul primește un întreg proiect optimizat, care poate fi trimis la server.
React, Vue.js sau Angular
 • Acestea sunt frame-uri JavaScript. Dezvoltarea este mai rapidă în cazul acestora. Dezvoltatorul are de ales - să folosească un șablon din depozit cu un constructor personalizat, o pagină de pornire sau să înceapă proiectul de la zero și să instaleze singur instrumentele necesare.

 • Nu există cerințe stricte în ceea ce privește frame-ul pe care trebuie să îl cunoască un dezvoltator. Un specialist alege oricare dintre ele și le învață pe celelalte în funcție de necesități.
Linter
Prin intermediul linterilor se analizează calitatea codului JavaScript. Aceștia verifică dacă codul este conform cu standardul ES - un standard pe care majoritatea browserelor web îl înțeleg.

Sarcinile lintierilor sunt următoarele:

 • găsesc erori în cod;
 • evită greșelile de scriere în cod;
 • evită buclele fără sfârșit;
 • verifică dacă există cod inaccesibil;
 • verifică dacă există alte erori.
Cerințe pentru un dezvoltator front-end
Competențe profesionale
Codificarea. Principala sarcină a unui dezvoltator front-end este să scrie și să înțeleagă codul js, să înțeleagă cum funcționează HTML și CSS.

Proiectare adaptivă. Utilizatorii deschid site-ul web și aplicațiile de pe diferite dispozitive. Prin urmare, un dezvoltator trebuie să înțeleagă adaptabilitatea - capacitatea unui site web de a se "adapta" la diferitele ecrane ale utilizatorilor. Pentru că site-urile web trebuie să arate la fel de bine pe smartphone-uri și tablete ca pe ecranele de calculator.

Dispoziție semantică. Dezvoltatorul prescrie etichete semantice, astfel încât crawlerele motoarelor de căutare să poată indexa paginile.

Controlul versiunii. Dezvoltatorul utilizează controlul versiunilor pentru a urmări și controla modificările aduse codului sursă. Dacă există o eroare în cod, nu trebuie să îl scrie din nou, ci să se întoarcă la momentul în care codul era încă în regulă.

Design vizual. Un front-end developer nu proiectează un site web sau o aplicație, dar o cunoaștere de bază a principiilor de bază ale designului poate fi utilă. De exemplu, dacă designerul desenează un aspect care nu poate fi programat tehnic în JavaScript, dezvoltatorul va face modificări la design astfel încât site-ul să arate bine.
Calități personale
Comunicare. Cel care se află în fruntea echipei trebuie să fie capabil să comunice cu ceilalți membri ai echipei, să convină asupra împărțirii sarcinilor și să discute soluții tehnice. S-ar putea să trebuiască să informați clientul. Abilitățile de comunicare bine dezvoltate vor ajuta la determinarea nevoilor exacte ale clientului.

Atenție la detalii. Este important să observați chiar și micile modificări de cod, deoarece acestea pot afecta întregul proiect.

Organizare. Urmărirea termenelor limită, a sarcinilor de proiect, a fluxului de lucru și a bugetelor sunt abilități utile pentru cel care se află în fruntea proiectului. Acestea vor fi utile pentru cei care vor să aplice pentru rolul de șef de echipă.

Răbdare. Situațiile în care ceva nu mai funcționează pe un site sunt inevitabile. Puteți petrece ore întregi căutând o eroare în codul dumneavoastră și apoi zile întregi încercând să vă dați seama cum să o remediați.

Engleză. Cea mai mare parte a documentației pentru diverse biblioteci, cadre și sisteme este în limba engleză.

Calea de carieră și salariul pentru un dezvoltator frontend

Un dezvoltator frontend are trei opțiuni de carieră:

 • Orizontal: învață în mod constant lucruri noi pentru a se califica pentru locuri de muncă bine plătite.

 • Verticală: a crește în cadrul aceleiași companii.

 • Diversificarea: învățarea unor specializări suplimentare. De exemplu, învățați limbaje de programare pe partea de server, baze de date și principii de server pentru a deveni un dezvoltator full-stack.

Un dezvoltator front-end începe în profesie ca layout designer sau chiar din poziția de junior. Apoi crește până la middle, senior și, în cele din urmă, ia poziția de lider de echipă - șeful echipei de dezvoltare. La fiecare poziție, salariul va fi mai mare.

Cât de repede trece un dezvoltator de la o poziție la alta depinde de el însuși și de compania pentru care lucrează. Uneori, programatorii rămân mult timp în poziția de nivel mediu pentru că nu doresc să-și îmbunătățească abilitățile și să dobândească noi competențe. Sau compania însăși nu oferă dezvoltatorilor oportunități de creștere și dezvoltare.
Nivelul de concurență pentru locurile de muncă
ejobs raportează că a existat un dificit de personal în front-end-ul 2020, cu 914 candidați care au aplicat pentru 1.716 locuri de muncă. Dintre acești candidați, locurile de muncă au fost căutate mai ales de juniori și medii - 436 și, respectiv, 384. Seniorii nu sunt la fel de interesați de un nou loc de muncă - ei reprezintă doar 10% din CV-uri. Dintre juniori, 1,7 persoane concurează pentru un singur post. Concurența este mai puternică în București și Cluj-Napoca.
Cum să deveniți un dezvoltator front-end
Începeți să învățați pe cont propriu aspectul, stilurile CSS și JavaScript. Există o mulțime de conținut de formare gratuită pe internet - videoclipuri, cursuri online, cărți. De exemplu, udemy.com are atât tutoriale, cât și exerciții practice.

În plus, găsiți un mentor - un profesionist care să vă ghideze în formarea dumneavoastră.

El sau ea vă va spune ce trebuie să faceți și în ce ordine și vă va ajuta să rezolvați o problemă dificilă. Dar un mentor nu te va învăța totul, trebuie să înveți pe cont propriu.

Pentru a deveni un expert cu drepturi depline trebuie să exersații mult, să citiți cărți, să urmăriți webinarii, să studiați specificațiile și codul altor persoane. Cursurile online oferă un plan de formare clar.

Cursul de la Skillbrain vă ajută să deveniți un front-end developer în 6 luni. Este vorba de 74 de lecții video și teorie + lucrări practice, pe care studenții le realizează individual și în echipă, 8 module tematice, ajutor din partea tutorilor și a metodologiilor. Programul este conceput pentru studenții care nu au mai lucrat niciodată în domeniul dezvoltării. Tot ceea ce este necesar este dorința de cunoaștere, de a înțelege complexitatea profesiei.

Căutați oferte de stagii și primele locuri de muncă pe bestjobs, ejobs, linkedin. La Skillbrain veți fi ajutat să vă pregătiți pentru interviuri, să creați un CV și un portofoliu.
Sumarizare
 • Un dezvoltator front-end este un programator care creează interfața utilizatorului a unui site web - tot ceea ce ajută utilizatorii să controleze dispozitivele și aplicațiile prin voce, atingeri, gesturi, linie de comandă.

 • Lista de bază a instrumentelor front-end: cunoștințe de JavaScript și TypeScript, preprocesoare HTML și CSS, biblioteca jQuery, compilatoare de proiecte Gulp sau WebPack, framework-uri React, Vue.js sau Angular, Git, linters.

 • Pe lângă competențele profesionale, un dezvoltator trebuie să aibă anumite calități personale. De exemplu, atenția de a verifica codul scris și de a găsi erori în acesta. Abilități de comunicare, capacitatea de a-și organiza timpul și fluxul de lucru, răbdare, de a lucra cu succes și de a se dezvolta în profesie.
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER PENTRU A NU PIERDE ULTIMELE NOUTĂȚI
Bazele programării fără absurditate și snobism. Simplu și clar despre cum să obții o nouă profesie.
Front-End Developer
Oferim cunoștințe și abilități care te vor ajuta să găsești un loc de muncă bine plătit
Profesie timp de 6 luni
Atașăm un mentor: el va răspunde la orice întrebări
Multă practică într-un mediu de dezvoltare comercială
Doar 10 ore pe săptămână
de la
999
RON/Lună
Articole Similare:
07 mai 2022
Funcționalitățile și prețul aplicațiilor: Forest, WaterDo, SleepTown, Alarmy, Pomodoro Timer
09 mai 2022
Timp de citire: 1 minut
Dezvoltatorii front-end construiesc modul în care arată un site web. Dezvoltatorii backend construiesc modul în care funcționează un site web.
06 mai 2022
Timp de citire: 3 minute
Află ce salariu are un programator full stack și cât timp va dura să devii tester
748
260
421
Timp de citire: 2 minute
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK